Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Ceh ugostitelja HOK-a: Smanjenje cijene higijenskog minimuma i sanitarne knjižice te proširenje dozvoljenog manjka došlo je u pravom trenutku

36. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika održat će se od 3. do 5. 11. u Opatiji

Temeljem novih odluka koje su stupile na snagu 1. srpnja ove godine, iznosi koji se odnose na obveze ugostitelja vezano uz higijenski minimum i sanitarnu knjižicu smanjeni su za 50%. Također, odlukom Skupštine Hrvatske obrtničke komore iz ožujka ove godine je za veći broj namirnica uvećana dopuštena visina manjka (izražena kao % po bruto/kg), revidirani su maksimalno dopušteni gubici za ranije uvrštene namirnice te su, kao najvažnija promjena, Odlukom sada obuhvaćena i alkoholna i bezalkoholna pića u skladištu i u ugostiteljskom objektu.

Ovom odlukom, na temelju iskustava struke, za fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma, koji ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka. Bitna novost je i da se visina manjka, kala, rastepa, kvara i loma za namirnice koje nisu navedene u ovoj Odluci, također može priznati na temelju posebnog obrazloženja kojeg obrtnik dostavlja Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama.

Ministarstvo financija već je od 1. siječnja ove godine, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, ugostiteljima (i drugim obrtnicima) olakšalo i evidenciju normativa i sličnih evidencija materijala.

„Svim navedenim promjenama olakšava se poslovanje obrtnika u ugostiteljstvu, što je osobito važno u jeku turističke sezone. Naša zadaća je detektirati probleme na svim razinama i moguća rješenja te ih komunicirati i zastupati prema nadležnim tijelima. Simbolično to činimo svake godine povodom Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se ove godine održati 3.-5. studenog u Opatiji, 36. put zaredom. Aktivnosti Ceha su brojne i traju cijele godine, kao i kontinuiran dijalog s državnim institucijama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u cilju unapređenju uvjeta poslovanja za naše obrtnike u ugostiteljstvu i turizmu“istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Hrvoje Margan.

Povezane novosti

18. Kvarner EXPO – sajam suvenira i autohtonih proizvoda / grad Krk / 13.-15.06.2025.godine
Kvarner EXPO, specijalizirani sajam posvećen promicanju bogate kulturne baštine i tradicije te umijeća hrvatskih kreativaca održati će se u gradu Krku, na rivi u terminu od 13. do 15.lipnja 2025.godine ! Ovogodišnji sajam u slavljeničkom ruhu povodom 18. rođendana dovodi mnoštvo izlagača i donosi bogat program, koji će zasigurno razveseliti sve ljubitelje hrvatskog dizajna i […]
Suradnja Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i BINA ISTRA
Dana 16. svibnja 2025.godine u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije održan je sastanak radi intenziviranja suradnje članova Komore sa BINA ISTRA d.d., BINA ISTRA za upravljanje i održavanje d.o.o. i glavnim izvođačem Bouygues construction, na radovima izgradnje dionice tunel Učka – čvor Matulji. Na sastanku su u ime Obrtničke komore Primorsko-goranske županije sudjelovali predsjednik dr.sc. Emil […]
Održane 17. Obrtničke sportske igre
Na 17. Obrtničkim sportskim igrama koje su se održale u Malom Lošinju od 08. do 11.svibnja 2025.godine sudjelovalo je preko 800 sudionika iz cijele Hrvatske. Ukupno je 12 područnih obrtničkih komora osvojilo medalje u natjecanjima u devet disciplina na 17. Obrtničkim sportskim igrama. Najbolji među izvrsnima i vještima s najvećim brojem osvojenih bodova bili su: […]