Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Ceh ugostitelja HOK-a: Smanjenje cijene higijenskog minimuma i sanitarne knjižice te proširenje dozvoljenog manjka došlo je u pravom trenutku

36. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika održat će se od 3. do 5. 11. u Opatiji

Temeljem novih odluka koje su stupile na snagu 1. srpnja ove godine, iznosi koji se odnose na obveze ugostitelja vezano uz higijenski minimum i sanitarnu knjižicu smanjeni su za 50%. Također, odlukom Skupštine Hrvatske obrtničke komore iz ožujka ove godine je za veći broj namirnica uvećana dopuštena visina manjka (izražena kao % po bruto/kg), revidirani su maksimalno dopušteni gubici za ranije uvrštene namirnice te su, kao najvažnija promjena, Odlukom sada obuhvaćena i alkoholna i bezalkoholna pića u skladištu i u ugostiteljskom objektu.

Ovom odlukom, na temelju iskustava struke, za fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma, koji ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka. Bitna novost je i da se visina manjka, kala, rastepa, kvara i loma za namirnice koje nisu navedene u ovoj Odluci, također može priznati na temelju posebnog obrazloženja kojeg obrtnik dostavlja Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama.

Ministarstvo financija već je od 1. siječnja ove godine, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, ugostiteljima (i drugim obrtnicima) olakšalo i evidenciju normativa i sličnih evidencija materijala.

„Svim navedenim promjenama olakšava se poslovanje obrtnika u ugostiteljstvu, što je osobito važno u jeku turističke sezone. Naša zadaća je detektirati probleme na svim razinama i moguća rješenja te ih komunicirati i zastupati prema nadležnim tijelima. Simbolično to činimo svake godine povodom Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se ove godine održati 3.-5. studenog u Opatiji, 36. put zaredom. Aktivnosti Ceha su brojne i traju cijele godine, kao i kontinuiran dijalog s državnim institucijama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u cilju unapređenju uvjeta poslovanja za naše obrtnike u ugostiteljstvu i turizmu“istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Hrvoje Margan.

Povezane novosti

U Poreču potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji Istarske kreditne banke Umag d.d. s Obrtničkim komorama Istarske županije i Primorsko-goranske županije
Poreč, 20. veljače 2025. – Predstavnici Istarske kreditne banke Umag d.d., Obrtničke komore Istarske i Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, potpisali su 20.veljače 2025.godine Sporazume o poslovnoj suradnji za 2025. godinu, što je nastavak uspješnih suradnji iz prethodnih godina. U ime Istarske kreditne banke Umag d.d., Sporazum je potpisao predsjednik Uprave g. Miro Dodić, u ime […]
2. EFRI Gospodarski forum
Dana 20.veljače 2025.godine Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci uz partnera Novi list d.d. organizirao je drugi po redu EFRI Gospodarski forum u hotelu Navis u Opatiji. Hrvatska je u procesu pristupanja Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), što otvara vrata brojnim prilikama, ali i postavlja određene izazove. Navedeno je povod što su Ekonomski fakultet […]
2. Obrtnički fokus: potrebni manji minimalni iznosi financiranja, jednostavnije prijave, brža obrada zahtjeva i širi spektar djelatnosti
U 2025. GODINI 14 NOVIH EU NATJEČAJA ZA OBRTNIKE Hrvatska obrtnička komora (HOK) okupila je ključne dionike obrtničkog i gospodarskog sektora na 2. Obrtničkom fokusu održanom 19. veljače 2025., s temom “EU fondovi: natječaji i prilike u 2025. godini”. Događanje je okupilo predstavnike Ministarstva gospodarstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, HAMAG-BICRO-a, Zagrebačke banke, Hrvatske obrtničke komore te uspješne […]