Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Ceh ugostitelja HOK-a: Smanjenje cijene higijenskog minimuma i sanitarne knjižice te proširenje dozvoljenog manjka došlo je u pravom trenutku

36. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika održat će se od 3. do 5. 11. u Opatiji

Temeljem novih odluka koje su stupile na snagu 1. srpnja ove godine, iznosi koji se odnose na obveze ugostitelja vezano uz higijenski minimum i sanitarnu knjižicu smanjeni su za 50%. Također, odlukom Skupštine Hrvatske obrtničke komore iz ožujka ove godine je za veći broj namirnica uvećana dopuštena visina manjka (izražena kao % po bruto/kg), revidirani su maksimalno dopušteni gubici za ranije uvrštene namirnice te su, kao najvažnija promjena, Odlukom sada obuhvaćena i alkoholna i bezalkoholna pića u skladištu i u ugostiteljskom objektu.

Ovom odlukom, na temelju iskustava struke, za fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma, koji ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka. Bitna novost je i da se visina manjka, kala, rastepa, kvara i loma za namirnice koje nisu navedene u ovoj Odluci, također može priznati na temelju posebnog obrazloženja kojeg obrtnik dostavlja Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama.

Ministarstvo financija već je od 1. siječnja ove godine, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, ugostiteljima (i drugim obrtnicima) olakšalo i evidenciju normativa i sličnih evidencija materijala.

„Svim navedenim promjenama olakšava se poslovanje obrtnika u ugostiteljstvu, što je osobito važno u jeku turističke sezone. Naša zadaća je detektirati probleme na svim razinama i moguća rješenja te ih komunicirati i zastupati prema nadležnim tijelima. Simbolično to činimo svake godine povodom Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se ove godine održati 3.-5. studenog u Opatiji, 36. put zaredom. Aktivnosti Ceha su brojne i traju cijele godine, kao i kontinuiran dijalog s državnim institucijama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u cilju unapređenju uvjeta poslovanja za naše obrtnike u ugostiteljstvu i turizmu“istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Hrvoje Margan.

Povezane novosti

Promocija strukovnih zanimanja UZMI ŽIVOT U SVOJE RUKE – jača od riječke kiše !!!
Obrtnička komora Primorsko-goranske županije u partnerstvu s udruženjima obrtnika Komore, pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore i Primorsko-goranske županije, dana 25.travnja 2025.godine u Rijeci, na Trgu 128.brigade HV, održala je manifestaciju promocije strukovnih zanimanja – UZMI ŽIVOT U SVOJE RUKE. Svoja zanimanja predstavile su srednje strukovne škole iz Primorsko-goranske županije, partneri Komore i ključni dionici ovog […]
Majstorski  ispit – natkonobar i kuhar
Dana 23. travnja 2025.godine u konobi Istranka u Opatiji održan je dio majstorskog ispita za majstorsko zvanje natkonobar i to demonstracije iz radne pedagogije, a za majstorsko zvanje kuhar praktične demonstracije. Komisiju za zvanje natkonobar čine Ines Kinkela, Damir Mišković i Nikolina Marčelja Poščić, dok Komisiju za zvanja kuhar čine Miloš Dekleva, Dražen Lesica i […]
“Nešto je priča…..” – večer pripovjedanja uz razgovor o važnosti priče u životu i poslu,  GKRI, 29.travnja 2025.godine
Program Gradske knjižnice Rijeka u partnerstvu sa Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije “Radno čitanje, program interaktivnog poticanja čitanja za obrtnike/ce, poduzetnike/ce, samozaposlene” uzima ozbiljan zamah ! Slijedi nam prvi susret na kojem će sudjelovati prevoditeljica Snježana Husić, pripovjedačica Diana Zorić, književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić i urednica Emica Kalogjera, a uz moderiranje Franke Blažić. […]