Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Ceh ugostitelja HOK-a: Smanjenje cijene higijenskog minimuma i sanitarne knjižice te proširenje dozvoljenog manjka došlo je u pravom trenutku

36. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika održat će se od 3. do 5. 11. u Opatiji

Temeljem novih odluka koje su stupile na snagu 1. srpnja ove godine, iznosi koji se odnose na obveze ugostitelja vezano uz higijenski minimum i sanitarnu knjižicu smanjeni su za 50%. Također, odlukom Skupštine Hrvatske obrtničke komore iz ožujka ove godine je za veći broj namirnica uvećana dopuštena visina manjka (izražena kao % po bruto/kg), revidirani su maksimalno dopušteni gubici za ranije uvrštene namirnice te su, kao najvažnija promjena, Odlukom sada obuhvaćena i alkoholna i bezalkoholna pića u skladištu i u ugostiteljskom objektu.

Ovom odlukom, na temelju iskustava struke, za fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma, koji ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka. Bitna novost je i da se visina manjka, kala, rastepa, kvara i loma za namirnice koje nisu navedene u ovoj Odluci, također može priznati na temelju posebnog obrazloženja kojeg obrtnik dostavlja Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama.

Ministarstvo financija već je od 1. siječnja ove godine, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, ugostiteljima (i drugim obrtnicima) olakšalo i evidenciju normativa i sličnih evidencija materijala.

„Svim navedenim promjenama olakšava se poslovanje obrtnika u ugostiteljstvu, što je osobito važno u jeku turističke sezone. Naša zadaća je detektirati probleme na svim razinama i moguća rješenja te ih komunicirati i zastupati prema nadležnim tijelima. Simbolično to činimo svake godine povodom Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se ove godine održati 3.-5. studenog u Opatiji, 36. put zaredom. Aktivnosti Ceha su brojne i traju cijele godine, kao i kontinuiran dijalog s državnim institucijama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u cilju unapređenju uvjeta poslovanja za naše obrtnike u ugostiteljstvu i turizmu“istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Hrvoje Margan.

Povezane novosti

Održan ispit o stručnoj osposobljenosti za zanimanje cvjećar-aranžer
Dana 15.10.2025. godine pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije u cvjećarni Matijana u Kastvu, održan je ispit o stručnoj osposobljenosti za zanimanje cvjećara aranžera. Ispit je uspješno položio jedan kandidat. Upućujemo mu čestitke i želimo puno uspjeha u budućem radu ! Ispitnu komisiju za cvjećara aranžera čine Matijana Hegedić i Nikolina Krivošić. Ispitu se pridružila još […]
Edukacija e-Računi i Fiskalizacija 2.0. / Aestus / 22.10.2025. / gkri
Obrtnička komora Primorsko-goranske županije u suradnji s Parra timom Aestusa Rijeka organizira besplatnu edukaciju na temu e-Računi i Fiskalizacija 2.0. namijenjenu mikro i malim poduzetnicima te njihovim računovođama, dana 22.listopada 2025.godine s početkom u 10:00 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka, Ulica Viktora cara Emina 1, Rijeka (Art kvart, ex Benčić). Voditeljica edukacije, Aleksandra Ignatoski, voditeljica operacija […]
Suradnja Obrtničke komore PGŽ i Narodnog učilišta
U povodu 80.obljetnice djelovanja ove važne obrazovne institucije u Rijeci, Narodno učilište primljeno je u dobrovoljno članstvo Hrvatske obrtničke komore kao temelj daljnje suradnje sa učilištem. Dana 13.listopada 2025.godine održan je radni sastanak ravnateljice Narodnog učilišta, Heni Strčić, dipl.oec. i članova Predsjedništva Obrtničke komore Primorsko-goranske županije na čelu sa predsjednikom, dr.sc. Emilom Priskićem, tajnikom Komore, […]