Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Ceh ugostitelja HOK-a: Smanjenje cijene higijenskog minimuma i sanitarne knjižice te proširenje dozvoljenog manjka došlo je u pravom trenutku

36. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika održat će se od 3. do 5. 11. u Opatiji

Temeljem novih odluka koje su stupile na snagu 1. srpnja ove godine, iznosi koji se odnose na obveze ugostitelja vezano uz higijenski minimum i sanitarnu knjižicu smanjeni su za 50%. Također, odlukom Skupštine Hrvatske obrtničke komore iz ožujka ove godine je za veći broj namirnica uvećana dopuštena visina manjka (izražena kao % po bruto/kg), revidirani su maksimalno dopušteni gubici za ranije uvrštene namirnice te su, kao najvažnija promjena, Odlukom sada obuhvaćena i alkoholna i bezalkoholna pića u skladištu i u ugostiteljskom objektu.

Ovom odlukom, na temelju iskustava struke, za fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma, koji ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka. Bitna novost je i da se visina manjka, kala, rastepa, kvara i loma za namirnice koje nisu navedene u ovoj Odluci, također može priznati na temelju posebnog obrazloženja kojeg obrtnik dostavlja Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama.

Ministarstvo financija već je od 1. siječnja ove godine, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, ugostiteljima (i drugim obrtnicima) olakšalo i evidenciju normativa i sličnih evidencija materijala.

„Svim navedenim promjenama olakšava se poslovanje obrtnika u ugostiteljstvu, što je osobito važno u jeku turističke sezone. Naša zadaća je detektirati probleme na svim razinama i moguća rješenja te ih komunicirati i zastupati prema nadležnim tijelima. Simbolično to činimo svake godine povodom Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se ove godine održati 3.-5. studenog u Opatiji, 36. put zaredom. Aktivnosti Ceha su brojne i traju cijele godine, kao i kontinuiran dijalog s državnim institucijama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u cilju unapređenju uvjeta poslovanja za naše obrtnike u ugostiteljstvu i turizmu“istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Hrvoje Margan.

Povezane novosti

Reakcija na ublažavanje mjera: Obrtnici pozdravljaju nastavak subvencija, ali traže daljnja rasterećenja
Odlukom Vlade Republike Hrvatske, obrtnici nastavljaju biti dijelom mjera ograničenih cijena energenata u devetom paketu mjera, no u smanjenom obujmu. Do relaksacije mjera prosječni računi poduzetnika smanjeni su oko 35 %, a uslijed ublaženih mjera od 1. studenoga 2025. očekuje se prosječna ušteda od 27 %. Ilustracije radi, malim poduzetnicima s potrošnjom od 15.000kWh godišnje […]
Sastanak Uprave ribarstva i članova Ceha za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo
Obrtnička komora Primorsko-goranske županije u ime Ceha za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo Komore organizira radni sastanak s ravnateljem Uprave ribarstva, mr.sc. Antom Mišurom sa suradnicima i dr.sc. Nedom Vrgočem iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koji će se održati u četvrtak, dana 25.09.2025. godine,s početkom u 11.00 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka (Dvorana susreta) u […]
5. STRUKON – “Novi pogledi u budućnost” / 10.10.2025. / Novi Vinodolski
U petak, 10.10.2025.godine s početkom u 10:00 sati u Marini Novi, Mel 1b, Novi Vinodolski, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i Udruženje obrtnika Grada Novog Vinodolskog pod pokroviteljstvom Grada Novi Vinodolski i Hrvatske obrtničke komore organiziraju 5. STRUKON – strukovnu konferenciju „Novi pogledi u budućnost“. Glavna tema konferencije je burnout kao jedan od najvećih izazova modernog […]