Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Ceh ugostitelja HOK-a: Smanjenje cijene higijenskog minimuma i sanitarne knjižice te proširenje dozvoljenog manjka došlo je u pravom trenutku

36. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika održat će se od 3. do 5. 11. u Opatiji

Temeljem novih odluka koje su stupile na snagu 1. srpnja ove godine, iznosi koji se odnose na obveze ugostitelja vezano uz higijenski minimum i sanitarnu knjižicu smanjeni su za 50%. Također, odlukom Skupštine Hrvatske obrtničke komore iz ožujka ove godine je za veći broj namirnica uvećana dopuštena visina manjka (izražena kao % po bruto/kg), revidirani su maksimalno dopušteni gubici za ranije uvrštene namirnice te su, kao najvažnija promjena, Odlukom sada obuhvaćena i alkoholna i bezalkoholna pića u skladištu i u ugostiteljskom objektu.

Ovom odlukom, na temelju iskustava struke, za fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma, koji ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka. Bitna novost je i da se visina manjka, kala, rastepa, kvara i loma za namirnice koje nisu navedene u ovoj Odluci, također može priznati na temelju posebnog obrazloženja kojeg obrtnik dostavlja Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama.

Ministarstvo financija već je od 1. siječnja ove godine, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, ugostiteljima (i drugim obrtnicima) olakšalo i evidenciju normativa i sličnih evidencija materijala.

„Svim navedenim promjenama olakšava se poslovanje obrtnika u ugostiteljstvu, što je osobito važno u jeku turističke sezone. Naša zadaća je detektirati probleme na svim razinama i moguća rješenja te ih komunicirati i zastupati prema nadležnim tijelima. Simbolično to činimo svake godine povodom Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se ove godine održati 3.-5. studenog u Opatiji, 36. put zaredom. Aktivnosti Ceha su brojne i traju cijele godine, kao i kontinuiran dijalog s državnim institucijama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u cilju unapređenju uvjeta poslovanja za naše obrtnike u ugostiteljstvu i turizmu“istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Hrvoje Margan.

Povezane novosti

U prvih pet mjeseci ove godine 389 novih majstora u Republici Hrvatskoj
Komorski sustav je u ovoj godini proveo dva ispitna roka majstorskih ispita, čime je Hrvatska dobila 389 novih majstora, a do kraja godine provest će se još dva ispitna roka. U protekloj godini majstorski ispit položilo je 884 kandidata. U veljači i rujnu majstorski ispiti održavaju se u Krapini, Karlovcu, Koprivnici, Čakovcu, Slavonskom Brodu, Požegi, […]
NAJAVA HUMANITARNE AKCIJE „OBRTNICI ZA ZDRAVLJE“
Dana 28. svibnja 2025.godine organizator, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije najavila je humanitarnu akciju „OBRTNICI ZA ZDRAVLJE“ pod sloganom „Zajedno za kliniku koja spašava živote“. Uvodno se obratio u ime Komore, predsjednik Emil Priskić,  rekavši da će se u cilju povećanja kvalitete skrbi i liječenja onkoloških bolesnika koji se liječe na Klinici za tumore KBC Rijeka […]
18. izdanje Kvarner EXPO donosi bogat program !
Slavimo 18.godina kreativnosti, šarenila i umijeća vrijednih ruku sudionika iz cijele Hrvatske, ali i šire, koji su dio naše obrtničke priče ! Od početka u Opatiji, 2004.godine Kvarner EXPO odraz je kvalitete hrvatskog proizvoda i suvenira. Sajam je prepoznat na nacionalnoj razini, podržan od Hrvatske obrtničke komore i uvršten u plan specijaliziranih sajmova Komore, u […]