Upišite se u bazu

Edukativna radionica – Ekstra djevičanska maslinova ulja i prezentiranje i posluživanje sira u gastronomiji

Obrtnička komora Primorsko-goranske županije u suradnji sa obrtnicom Marinom Selak, vl. obrta OLIVE & CHEESE PROMOTION organizira edukativnu radionicu o maslinovim uljima te o prezentaciji i posluživanju sireva u gastronomiji.

Radionica će se održati u četvrtak, 04.12.2025.godine u restoranu MUNICIPIUM u Rijeci, Trg 128. brigade HV, s početkom u 10:00 sati.

Broj mjesta je ograničen na 30 sudionika, a prijave su obvezne i zaprimaju se isključivo putem obrasca https://forms.gle/FAvt4zFsbGCpjuZw9

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 30,00 EUR po osobi.

Po izvršenoj prijavi za radionicu zaprimiti ćete ponudu za uplatu kotizacije.

Više o predavačici i programu radionice:

Marina Selak, sommelierka je i senzorna analitičarka za maslinovo ulje te certificirana kušačica sira, članica talijanske nacionalne udruge kušača sireva i dugogodišnja suradnica na projektima Gastronaut.

I. dio radionice (trajanje 50 minuta):

Kroz radionicu sudionici će otkriti kako prepoznati kvalitetu maslinovog ulja i razumjeti bogatstvo različitih sorti. Nakon iskustvenog dijela, s novim znanjem i sigurnošću moći će sami procijeniti kvalitetu ulja i oplemeniti vlastito kulinarsko umijeće.

  • Poznavanje kvalitete maslinovih ulja
  • Pravila skladištenja – očuvanje svježine i nutritivne vrijednosti
  • Sljubljivanje s jelima – preporuke korištenja ulja u različitim jelima
  • Kuhanje s maslinovim uljem – praktični savjeti
  • Stručno vođena degustacija – kušanje četiri različita maslinova ulja uz
    profesionalno vođenje i analizu

Pauza (25 minuta)

II. dio radionice (trajanje 50 minuta):

Sudionici će upoznati različite vrste sireva, naučiti pravila degustacije, posluživanja i sljubljivanja s vinima i drugim namirnicama. Nakon radionice moći će pravilno prezentirati sir i razumjeti njegovu gastronomsku ulogu u kulturi stola.

  • Uvod u svijet sira
  • Pravila degustacije
  • Posluživanje i prezentacija – tehnike rezanja, serviranja i dekoriranja
  • Sljubljivanje s vinima i drugim namirnicama – praktični savjeti i primjeri
  • Degustacija sira uz stručno vodstvo – analiza kombinacija i doživljaja okusa

Za svakog sudionika osigurana je degustacija 5 različitih vrsta sireva (hrvatski i svjetski), 4 vrste ekstra djevičanskih maslinovih ulja (Kvarnera i Istre), certificirane degustacijske čaše IOC i podložak za bilješke te kava kod domaćina za vrijeme pauze.

Povezane novosti

Održana edukativna radionica – Ekstra djevičanska maslinova ulja i prezentiranje i posluživanje sira u gastronomiji
Dana 04.prosinca 2025.godine održana je edukativna radionica Ekstra djevičanska maslinova ulja i prezentiranje i posluživanje sira u gastronomiji u organizaciji Obrtničke komore Primorsko-goranske županije u restoranu Municipium u Rijeci, kod obrtnika domaćina Zorana Cunjka, vl. obrta Feral. Edukaciju je vodila Marina Selak, vl. obrta Olive & Cheese, sommelierka i senzorna analitičarka za maslinovo ulje te […]
Održan STRUKON – Dan poduzetništva u Puntu 2.0. / 27.11.2025./ Marina Punat
Držimo timun ! Uz vjetar u leđa i snagu današnje bure inspirativni predavači 6. izdanja konferencije Obrtničke komore Primorsko-goranske županije STRUKON u dvorani Timunjerija Marine Punat u Puntu podigli su ljestvicu kvalitete naše konferencije !Hvala im na izvrsnim predavanjima kojima su obradili aktualne teme i pružili vrijedne informacije sudionicima u prepunoj dvorani. U pozitivnoj atmosferi […]
Ugostitelji HOK-a: Troškovi rastu, marže padaju, a mi smo posljednji u lancu
Upućeni zahtjevi nadležnima za unapređenje struke Nekoliko stotina ugostitelja i turističkih djelatnika iz svih krajeva Hrvatske posjetilo je 37. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u Makarskoj, kojeg je otvorio gradonačelnik dr.sc. Zoran Paunović, uz domaćinstvo Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije i Udruženja obrtnika Grada Makarske koji su osigurali za sve sudionike dalmatinsku marendu – širok izbor […]