Obrtnička komora Primorsko-goranske županije u suradnji sa obrtnicom Marinom Selak, vl. obrta OLIVE & CHEESE PROMOTION organizira edukativnu radionicu o maslinovim uljima te o prezentaciji i posluživanju sireva u gastronomiji.
Radionica će se održati u četvrtak, 04.12.2025.godine u restoranu MUNICIPIUM u Rijeci, Trg 128. brigade HV, s početkom u 10:00 sati.
Broj mjesta je ograničen na 30 sudionika, a prijave su obvezne i zaprimaju se isključivo putem obrasca https://forms.gle/FAvt4zFsbGCpjuZw9
Kotizacija za sudjelovanje iznosi 30,00 EUR po osobi.
Po izvršenoj prijavi za radionicu zaprimiti ćete ponudu za uplatu kotizacije.
Više o predavačici i programu radionice:
Marina Selak, sommelierka je i senzorna analitičarka za maslinovo ulje te certificirana kušačica sira, članica talijanske nacionalne udruge kušača sireva i dugogodišnja suradnica na projektima Gastronaut.
I. dio radionice (trajanje 50 minuta):
Kroz radionicu sudionici će otkriti kako prepoznati kvalitetu maslinovog ulja i razumjeti bogatstvo različitih sorti. Nakon iskustvenog dijela, s novim znanjem i sigurnošću moći će sami procijeniti kvalitetu ulja i oplemeniti vlastito kulinarsko umijeće.
- Poznavanje kvalitete maslinovih ulja
- Pravila skladištenja – očuvanje svježine i nutritivne vrijednosti
- Sljubljivanje s jelima – preporuke korištenja ulja u različitim jelima
- Kuhanje s maslinovim uljem – praktični savjeti
- Stručno vođena degustacija – kušanje četiri različita maslinova ulja uz
profesionalno vođenje i analizu
Pauza (25 minuta)
II. dio radionice (trajanje 50 minuta):
Sudionici će upoznati različite vrste sireva, naučiti pravila degustacije, posluživanja i sljubljivanja s vinima i drugim namirnicama. Nakon radionice moći će pravilno prezentirati sir i razumjeti njegovu gastronomsku ulogu u kulturi stola.
- Uvod u svijet sira
- Pravila degustacije
- Posluživanje i prezentacija – tehnike rezanja, serviranja i dekoriranja
- Sljubljivanje s vinima i drugim namirnicama – praktični savjeti i primjeri
- Degustacija sira uz stručno vodstvo – analiza kombinacija i doživljaja okusa
Za svakog sudionika osigurana je degustacija 5 različitih vrsta sireva (hrvatski i svjetski), 4 vrste ekstra djevičanskih maslinovih ulja (Kvarnera i Istre), certificirane degustacijske čaše IOC i podložak za bilješke te kava kod domaćina za vrijeme pauze.