Upišite se u bazu

Održana edukativna radionica – Ekstra djevičanska maslinova ulja i prezentiranje i posluživanje sira u gastronomiji

Dana 04.prosinca 2025.godine održana je edukativna radionica Ekstra djevičanska maslinova ulja i prezentiranje i posluživanje sira u gastronomiji u organizaciji Obrtničke komore Primorsko-goranske županije u restoranu Municipium u Rijeci, kod obrtnika domaćina Zorana Cunjka, vl. obrta Feral.

Edukaciju je vodila Marina Selak, vl. obrta Olive & Cheese, sommelierka i senzorna analitičarka za maslinovo ulje te certificirana kušačica sira, članica talijanske nacionalne udruge kušača sireva i dugogodišnja suradnica na projektima Gastronaut.

Kroz radionicu sudionici su naučili kako prepoznati kvalitetu maslinovog ulja i razumjeti bogatstvo različitih sorti. Nakon iskustvenog dijela, s novim znanjem i sigurnošću moći će i procijeniti kvalitetu ulja i oplemeniti vlastito kulinarsko umijeće. Edukacija je obuhvatila predavanje o prepoznavanju kvalitete maslinovih ulja, pravilima skladištenja radi očuvanje svježine i nutritivnih vrijednosti, preporuke za sljubljivanje s jelima – kako maslinova ulja svojom gorčinom, pikantnošću mijenjaju teksturu jela, praktične savjete za kuhanje s maslinovim uljem te stručno vođenu degustaciju – kušanje četiri različita maslinova ulja uz profesionalno vođenje i analizu.

Sudionici su tako kušali autohtone hrvatske sorte Drobnica (Sitnica) s Raba, Plominka s Krka, Bužu i Istarsku belicu iz Istre.

Edukacijom o različitim vrstama sireva, sudionici su imali priliku naučiti pravila degustacije, posluživanja i sljubljivanja s vinima i drugim namirnicama. Nakon radionice moći će pravilno prezentirati sir i razumjeti njegovu gastronomsku ulogu u kulturi stola. Edukacija je obuhvatila uvod u svijet sira, pravila degustacije, posluživanje i prezentaciju – tehnike rezanja, serviranja i dekoriranje, sljubljivanje s vinima i drugim namirnicama – praktični savjeti i primjeri te degustacijau sira uz stručno vodstvo – analizu kombinacija i doživljaja okusa.

Degustacija je obuhvatila različite vrsta sireva, hrvatske i svjetske.

Galeriju edukativne radionice pogledajte u nastavku

Povezane novosti

Održan STRUKON – Dan poduzetništva u Puntu 2.0. / 27.11.2025./ Marina Punat
Držimo timun ! Uz vjetar u leđa i snagu današnje bure inspirativni predavači 6. izdanja konferencije Obrtničke komore Primorsko-goranske županije STRUKON u dvorani Timunjerija Marine Punat u Puntu podigli su ljestvicu kvalitete naše konferencije !Hvala im na izvrsnim predavanjima kojima su obradili aktualne teme i pružili vrijedne informacije sudionicima u prepunoj dvorani. U pozitivnoj atmosferi […]
Ugostitelji HOK-a: Troškovi rastu, marže padaju, a mi smo posljednji u lancu
Upućeni zahtjevi nadležnima za unapređenje struke Nekoliko stotina ugostitelja i turističkih djelatnika iz svih krajeva Hrvatske posjetilo je 37. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u Makarskoj, kojeg je otvorio gradonačelnik dr.sc. Zoran Paunović, uz domaćinstvo Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije i Udruženja obrtnika Grada Makarske koji su osigurali za sve sudionike dalmatinsku marendu – širok izbor […]
37. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a / Makarska / 23.-25.11.2025.
Ovogodišnje, 37. izdanje Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore održava se u Makarskoj od 23. do 25.studenog 2025.godine. U okviru održane panel rasprave “Konkurentnost hrvatskog turističkog sektora s naglaskom na ugostiteljstvo”, predsjednik HOK-a, Dalibor Kratohvil brani poziciju obrtništva u odnosu na pitanje jesu li cijene neopravdano visoke, ističući: “Posljednji smo u lancu. Kod […]