Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Važna obavijest za ugostitelje: Odlukom HOK-a proširen broj namirnica, povećane stope i dodana pića za dopušteni manjak

Skupština Hrvatske obrtnička komore, na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o porezu na dohodak, donijela je Odluku o dopuštenoj visini kala, rastepa i loma u ugostiteljstvu (NN 39/2024), čime prestaje vrijediti stara odluka iz 2004. godine. Novom odlukom, koja je na snazi od 14. ožujka 2024., za veći broj namirnica uvećana je dopuštena visina manjka (izražena kao % po bruto/kg), čime se olakšava poslovanje obrtnika u ugostiteljstvu.

Na popis za dopušteni manjak dodane su nove namirnice i revidirani su maksimalno dopušteni gubici za ranije uvrštene namirnice, a najvažnija promjena je da su Odlukom sada obuhvaćena i alkoholna i bezalkoholna pića u skladištu i u ugostiteljskom objektu.

Ovom odlukom, na temelju iskustava struke, za fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma, koji ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka.

Bitna novost je i da se visina manjka, kala, rastepa, kvara i loma za namirnice koje nisu navedene u ovoj Odluci, također može priznati na temelju posebnog obrazloženja kojeg obrtnik dostavlja Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama. U obrazloženju će biti potrebno navesti podatke o nazivu namirnice, vrsti obrade i visini kala, kvara, rastepa i loma s obrazloženjem o iskustvenim spoznajama u nastanku manjkova i sl. podatke. Na taj se način omogućilo ugostiteljima da i za namirnice koje nisu navedene u Odluci mogu koristiti određene stope manjka, kala, rastepa, kvara i loma.

Ministarstvo financija već je ranije, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, izmijenilo odredbu čl. 35.st.3. Pravilnika o porezu na dohodak čime je dodatno od 1. siječnja ove godine ugostiteljima (i drugim obrtnicima) olakšana evidencija normativa i sličnih evidencija materijala. Naime, da bi se utvrdila povezanost primitaka i izdataka potrebno je u posebnim evidencijama osigurati podatke o nabavi materijala. Sada je ta evidencija znatno olakšana jer je propisano da se takva evidencija ne treba voditi za potrošni materijal kojeg nije moguće točno i precizno mjeriti u pojedinom normativu (npr. ulje, ocat, začini i sl.). 

Izvor: HOK

Povezane novosti

Prijave za ispit NZZJZ PGŽ – HIGIJENSKI MINIMUM – sprečavanje zaraznih bolesti
Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji sa Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije organizira provođenje ispita za higijenski minimum – sprečavanje zaraznih bolesti za članove Komore. Ispiti će se održavati dva puta tjedno s početkom u 9:00 sati u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, na adresi Krešimirova ul. 52 a, 51000, Rijeka, […]
Fishermen boats and trawlers set. Ships in sea with crane for lifting net with fish. Vector illustration for commercial fishing, food industry, transportation concept
Sukladno obavijesti Uprave ribarstva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, u razdoblju od 15. rujna 2025. godine u 00:00 sati do 14. listopada 2025. godine u 24:00 sata biti će proglašena privremena obustava pridnenim povlačnim mrežama – koćama na području ribolovnih zona C, D i E. Iznimno, u ribolovnoj zoni E, sljedeća područja su izuzeta od ograničenja: Za navedeno razdoblje postoji […]
Poziv za sudjelovanje na 27. Obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-križevačke županije
U razdoblju od 17. do 19.listopada 2025.godine u Križevcima održati će se 27. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom s temom „Kreativna i inovativna industrija“, na glavnom križevačkom trgu. Naglasak je na izlagačima koji u svojem radu i djelovanju spajaju tradiciju s inovativnošću i suvremenim pristupima – od rukotvorina i […]