Search
Close this search box.

Upute obrtnicima čija je djelatnost obuhvaćena mjerom zabrane rada odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite

Upute obrtnicima čija je djelatnost obuhvaćena mjerom zabrane rada odluke Nacionalnog stožera civilne zaštiteObrtnici čije su djelatnosti obuhvaćene mjerom zabrane rada odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite te su nastavno tome 19. ožujka 2020. godine zatvorili svoje poslovnice moraju učiniti sljedeće:

 

  1. prijaviti privremeno zatvaranje sustava fiskalizacije na Poreznu upravu

Obveznici fiskalizacije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom dužni su dostavljati podatke o svim poslovnim prostorima u kojima se obavlja djelatnost, pa tako i podatke o radnom vremenu i radnim danima te privremenom zatvaranju ​poslovnih prostora.

 

Podaci se dostavljaju elektroničkim putem korištenjem elektroničkog servisa Porezne uprave ePorezna ili podnošenjem obrasca putem redovne pošte nadležnoj ispostavi Porezne uprave RH.

Za sve one koji ne koriste sustav e-Građani ili ga nisu u mogućnosti koristiti, u privitku se nalazi službeni obrazac Porezne uprave RH koji je potrebno ispuniti.

 

U nastavku se nalaze upute Porezne uprave RH za ispunjavanje obrasca:

  • Ispunjavaju se podaci koji su označeni sa: “X”
  • U rubrici: “Status poslovnog prostora” – navesti: “privremeno zatvoren”.
  • U rubrici: “Napomena” – navesti: “vrijedi od 19.3.2020 sukladno mjerama ograničavanja prijenosa bolesti COVID-19 do opoziva”.

 

Kad prestanu okolnosti i uvjeti zbog kojih je prostor privremeno zatvoren, ponovno je potrebno ispuniti obrazac i poslati Poreznoj upravi RH samo će status poslovnog prostora biti “otvoren”.

  1. prijaviti privremenu obustavu poslovanja
    Upravnom odjelu za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ (bivši Ured državne uprave/Služba za gospodarstvo) potrebno je prijaviti privremenu obustavu poslovanja putem obrasca Prijava za upis u obrtni registar (u privitku).

Rok je 30 dana od dana obustave.
Upravni odjel donosi rješenje, a privremena obustava može trajati do godinu dana, a za slučaj više sile i dulje.

S obzirom na novonastale okolnosti prouzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) u Upravnom odjelu je zabranjen rad sa strankama te postoje tri mogućnosti kako dostaviti obrazac:

  • korištenjem usluge e-Obrt,
  • ispunjeni obrazac poslati putem elektronske pošte na [email protected] ili
  • ispunjeni obrazac poslati na adresu Upravnog odjela:

Primorsko – goranska županija

Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj

Riva 10, 51 000 Rijeka.

 

U nastavku se nalaze upute za ispunjavanje obrasca:

  • U rubrici: „Predmet prijave – Ad2) Promjena podataka (navesti promjenu)“ – navesti: „Privremena obustava poslovanja. Vrijedi od 19.3.2020. sukladno mjerama ograničavanja prijenosa bolesti COVID-19 do opoziva.“

 

Za prijavu (i kasnije prestanak privremene obustave poslovanja) potrebno je platiti propisane pristojbe u iznosu od 150,00 kuna.

Upute za plaćanje pristojbe nalaze se u privitku.

Kad prestanu okolnosti i uvjeti zbog kojih je prostor privremeno zatvoren, ponovno je potrebno ispuniti obrazac te roku od 7 dana od kada je obrtnik započeo sa poslovanjem poslati ga Upravnom odjelu za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ.  U tom slučaju u istoj rubrici potrebno je navesti “prestanak obustave poslovanja “.

 

OBRAZAC 01. Prijava_za_upis_u_obrtni_registar- županija

Obrazac prijave podataka u sustavu fiskalizacije_Porezna uprava

Uputa-za-placanje pristojbi_Služba za gospodarstvo

Povezane novosti

Aktivirajte se u borbi protiv neregistriranog rada: Prijavite “rad na crno” i doprinesite pravednijem poslovnom okruženju!
Obrtničke komore Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije pokrenule su akciju protiv neregistriranog rada! Sa svrhom stvaranja pravednijeg i transparentnijeg poslovnog okruženja u Republici Hrvatskoj, pozivamo sve građane da se aktivno uključe i prijave slučajeve nezakonitog rada putem naše nove web platforme. Na temelju poznatih podataka, neregistrirani rad, poznat kao “rad na crno”, predstavlja ozbiljan izazov […]
Obrtničke komore Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije predstavile projekt STOP RADU NA CRNO
Danas, 16. travnja 2024. godine, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije dr.sc. Emil Priskić i potpredsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Ivica Zbašnik predstavili su novu web stranicu koja pruža mogućnost anonimne prijave neregistriranog rada. Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, Obrtničke komore Istarske županije i Obrtnička komora Ličko-senjske županije sastavnice su […]