Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Ceh ugostitelja HOK-a: Smanjenje cijene higijenskog minimuma i sanitarne knjižice te proširenje dozvoljenog manjka došlo je u pravom trenutku

36. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika održat će se od 3. do 5. 11. u Opatiji

Temeljem novih odluka koje su stupile na snagu 1. srpnja ove godine, iznosi koji se odnose na obveze ugostitelja vezano uz higijenski minimum i sanitarnu knjižicu smanjeni su za 50%. Također, odlukom Skupštine Hrvatske obrtničke komore iz ožujka ove godine je za veći broj namirnica uvećana dopuštena visina manjka (izražena kao % po bruto/kg), revidirani su maksimalno dopušteni gubici za ranije uvrštene namirnice te su, kao najvažnija promjena, Odlukom sada obuhvaćena i alkoholna i bezalkoholna pića u skladištu i u ugostiteljskom objektu.

Ovom odlukom, na temelju iskustava struke, za fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma, koji ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka. Bitna novost je i da se visina manjka, kala, rastepa, kvara i loma za namirnice koje nisu navedene u ovoj Odluci, također može priznati na temelju posebnog obrazloženja kojeg obrtnik dostavlja Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama.

Ministarstvo financija već je od 1. siječnja ove godine, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, ugostiteljima (i drugim obrtnicima) olakšalo i evidenciju normativa i sličnih evidencija materijala.

„Svim navedenim promjenama olakšava se poslovanje obrtnika u ugostiteljstvu, što je osobito važno u jeku turističke sezone. Naša zadaća je detektirati probleme na svim razinama i moguća rješenja te ih komunicirati i zastupati prema nadležnim tijelima. Simbolično to činimo svake godine povodom Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se ove godine održati 3.-5. studenog u Opatiji, 36. put zaredom. Aktivnosti Ceha su brojne i traju cijele godine, kao i kontinuiran dijalog s državnim institucijama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u cilju unapređenju uvjeta poslovanja za naše obrtnike u ugostiteljstvu i turizmu“istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Hrvoje Margan.

Povezane novosti

Prijam Milke Dudić, dobitnice nagrade Šegrt Hlapić za najboljeg mentora
Na svečanoj Akademiji Hrvatske obrtničke komore 2025., nagrada ŠEGRT HLAPIĆ u suradnji sa Ministarstvom gospodarstva, za NAJBOLJEG MENTORA dodijeljena je našoj obrtnici Milki Dudić, vlasnici Frizerskog obrta Chic iz Rijeke. Frizerski obrt gospođe Dudić od 2005.godine prima učenike na naukovanje te je u posljednjih 20 godina obrazovala 40 učenika. Redovito ocjenjuje rad učenika, prati uspjeh […]
CRC STUDIO-Robert Crc - www.crc.hr
Unatrag godinu dana Hrvatska je bogatija za 861 novog majstora. Najveći broj položenih majstorskih ispita bio je u majstorskim zvanjima majstor elektroinstalater, majstor frizer, majstor automehaničar, majstor autoserviser i majstor kuhar. Najveći broj navedenih majstorskih ispita položeno je na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije,  Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske županije i Istarske županije. Impresivan broj novih majstora […]
Dan obrtnika: 130.000 nas je i snažno doprinosimo gospodarstvu i društvu
Na svečanoj Akademiji dodijeljena priznanja najboljim obrtnicima i majstorima te učeniku, mentoru i srednjoj strukovnoj školi Na svečanoj Akademiji Hrvatske obrtničke komore povodom obilježavanja Dana HOK-a dodijeljena su najviša priznanja Komore – Statua i Plaketa „Zlatne ruke“ za doprinos obrtništvu, a dodjeli nagrada nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i […]