Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Ceh ugostitelja HOK-a: Smanjenje cijene higijenskog minimuma i sanitarne knjižice te proširenje dozvoljenog manjka došlo je u pravom trenutku

36. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika održat će se od 3. do 5. 11. u Opatiji

Temeljem novih odluka koje su stupile na snagu 1. srpnja ove godine, iznosi koji se odnose na obveze ugostitelja vezano uz higijenski minimum i sanitarnu knjižicu smanjeni su za 50%. Također, odlukom Skupštine Hrvatske obrtničke komore iz ožujka ove godine je za veći broj namirnica uvećana dopuštena visina manjka (izražena kao % po bruto/kg), revidirani su maksimalno dopušteni gubici za ranije uvrštene namirnice te su, kao najvažnija promjena, Odlukom sada obuhvaćena i alkoholna i bezalkoholna pića u skladištu i u ugostiteljskom objektu.

Ovom odlukom, na temelju iskustava struke, za fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma, koji ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka. Bitna novost je i da se visina manjka, kala, rastepa, kvara i loma za namirnice koje nisu navedene u ovoj Odluci, također može priznati na temelju posebnog obrazloženja kojeg obrtnik dostavlja Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama.

Ministarstvo financija već je od 1. siječnja ove godine, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, ugostiteljima (i drugim obrtnicima) olakšalo i evidenciju normativa i sličnih evidencija materijala.

„Svim navedenim promjenama olakšava se poslovanje obrtnika u ugostiteljstvu, što je osobito važno u jeku turističke sezone. Naša zadaća je detektirati probleme na svim razinama i moguća rješenja te ih komunicirati i zastupati prema nadležnim tijelima. Simbolično to činimo svake godine povodom Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se ove godine održati 3.-5. studenog u Opatiji, 36. put zaredom. Aktivnosti Ceha su brojne i traju cijele godine, kao i kontinuiran dijalog s državnim institucijama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u cilju unapređenju uvjeta poslovanja za naše obrtnike u ugostiteljstvu i turizmu“istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Hrvoje Margan.

Povezane novosti

Održan sastanak ribara na temu procjene ulova i margina tolerancije
Danas, 30. listopada 2024. godine, u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, održan je sastanak na temu procjene ulova i margina tolerancije u ribarstvu. Sastanku su prisustvovali predstavnici Uprave ribarstva, Ivica Sučec, Neda de Karina i Damir Grgić, kao i predstavnici kočarskog i plivaričarskog sektora Obrtničke komore Primorsko-goranske županije te Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka. […]
Suradnja Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i Softech Developmenta za sigurnije poslovanje u digitalnom okruženju
Rijeka, 28. listopada 2024. – Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i tvrtka Softech Development d.o.o. službeno su potpisali Sporazum o poslovnoj suradnji s ciljem unapređenja kibernetičke sigurnosti za članove Komore i njihove zaposlenike. Na današnjoj konferenciji za medije, predsjednik Obrtničke komore PGŽ, dr. sc. Emil Priskić, te predstavnik Softech Developmenta, Alen Janičić, najavili su niz pogodnosti […]
Predstavnici ribara pri HOK-u na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Najavljen 27. Susret ribara u Petrčanima 10.-12. listopada 2024. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Nedoklan i potpredsjednik Ceha Šunjić sudjelovali su na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva s ostalim dionicima u ribarstvu na temu aktualnosti u sektoru, s ciljem unapređenja postojećeg stanja. Predstavnike svih segmenata […]