Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Hrvatska obrtnička komora obilježila svoj dan uručenjem priznanja obrtnicima

Hrvatska obrtnička komora obilježila svoj dan uručenjem priznanja obrtnicima

Predsjednik HOK-a Ranogajec poručio da ima vjere u oporavak obrtništva i podsjetio na nužnost partnerstva svih nadležnih u gospodarstvu

Obilježavanje Dana Hrvatske obrtničke komore i ove je godine bio povod prisjećanju na 1. srpnja 1994. godine. Važan je to datum u kojem je održana obnoviteljska skupština HOK-a, institucije čiji je glavni cilj zastupati interese obrtništva i obrtnika.

U okviru svečane Akademije svake se godine najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija, dodjeljuju nagrade i priznanja.

 Isto tako, u okviru ovog važnog godišnjeg događanja promoviraju se novi majstori. Hrvatska obrtnička komora ponosi se brojkom od njih 1.252 koji su u proteklih godinu dana položili majstorske ispite.

 Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, već tradicionalno, na proslavi Dana Hrvatske obrtničke komore, uručuje nagradu „Šegrt Hlapić“, najboljim učenicima, školi i mentoru. Ove je godine nagradu za najbolju školu dobila Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka, najboljim je mentorom proglašen Božo Dujmović iz Splita, vlasnik obrta za servis i trgovinu „Merc i Dujmović“, a nagrada koja je namijenjena učenicima ove je godine dodijeljena Mariji Grizelj, učenici Srednje strukovne škole Vinkovci, zanimanje – frizerka te Miroslavu Mainu iz Industrijsko- obrtničke škole Slatina, zanimanje – vodoinstalater.

 Spomenutim učenicima posebnu nagradu, trogodišnju stipendiju za stručni studij Ekonomije poduzetništva uručila je Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski.

 Dodjela nagrada zaslužnim obrtnicima dio je događanja koje ima poseban značaj i za organizatora i za laureate.

 Najvećim priznanjem Hrvatske obrtničke komore koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva, statuom Zlatne ruke s poveljom, ove su godine nagrađeni:

IMG_5196_resize

 Ivan Galičić iz Valpova, vlasnik obrta AUTOCENTAR IVICA, Stjepan Knežević iz Zadra, vlasnik ugostiteljskog obrta STIPE, Ivan Kostelac iz Pitomače, vlasnik graditeljskog obrta KOGRAD, Mario Paliska iz Poreča, vlasnik  obrta za trgovinu, proizvodnju i sport MAREDA te Darko Stanković iz Karlovca, vlasnik obrta KLESARSTVO STANKOVIĆ.

 Važno priznanje koje se dodjeljuje zaslužnim obrtnicima je i plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem. Hrvatska obrtnička komora tim je priznanjem ove godine nagradila sljedeće obrtnike:

 Antu Barbarića iz Pleternice, vlasnika obrta MICROPLET za izradu alata, preradu plastike i obradu metala, Ivana Kovača iz Kaštel Sućurca, vlasnika ugostiteljsko-trgovačko-poljoprivrednog obrta MATELA, Karla Kralja iz Svetog Ivana Zeline, vlasnika obrta PEKARNA KRALJ, Stjepana Marodija iz Čakovca, vlasnika obrta MARODI – domaća tjestenina, Ivu Matića iz Koprivnice, vlasnika autolimarskog i autolakirerskog obrta MATIĆ, Dragu Skendera iz Siska, vlasnika proizvodno uslužnog obrta ELEKTROMEHANIKA, Jozu Vodopiju iz Konavala, vlasnika knjigovodstvenog servisa VODOPIJA.

Posebnom odlukom predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem uručena je i Dušanu Černjulu iz Šišana, vlasniku ugostiteljskog obrta VELA NERA te Jozi Stjepanoviću iz Vukovara, vlasniku pekarsko-trgovačko-ugostiteljskog obrta STJEPANOVIĆ.

Važnost obrtništva kao jednog od pokretačka gospodarskog razvoja i napretka Republike Hrvatske, u svojim su govorima istaknuli i izaslanici predsjednice

IMG_7371_resize

Republike Hrvatske, Darinko Bago te izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar gospodarstva poduzetništva i obrta, Darko Horvat koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom njegova ministarstva s Hrvatskom obrtničkom komorom te naglasio kako u HOK-u vide i partnera, ali i glasnogovornika interesa obrtnika i obrtništva čiji su savjeti važni za kreiranje uspješne gospodarske politike Vlade RH.

 Svečana Akademija i ove je godine održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.

Povezane novosti

Potpisan Sporazum o suradnji Hrvatskog društva ekonomista i Hrvatske obrtničke komore
Hrvatska obrtnička komora i Hrvatsko društvo ekonomista potpisali su Sporazum o suradnji kojim se, između ostalog, omogućuje zajedničko djelovanje na jačanju obrtništva i poduzetništva, poboljšanje poslovnog okruženja te konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Jedan od inicijatora suradnje je predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore dr.sc. Emil Priskić. Sporazum su potpisali predsjednik Hrvatske obrtničke […]
Ceh frizera i kozmetičara HOK-a: Potrebno je trogodišnje obrazovanje s više prakse i osiguranje ruku kao sredstva rada
„Majstore ljepote 2024.“ posjetilo više od 300 sudionika –  na natjecanjima sudjelovala 33 profesionalca i 89 učenika Prvi „Majstori ljepote 2024._Dani frizera i kozmetičara HOK-a“ okupili su u protekla tri dana više od 300 predstavnika struke na Zagrebačkom Velesajmu. Održan je zanimljiv panel na temu stanja u struci, predavanja o poticajima za naukovanje te  potrebama […]
Aktualna problematika obrtništva na otoku Krku tema na današnjoj sjednici čelnika otočnih JLS-a
Danas je u Vijećnici Općine Malinska-Dubašnica održana 9. sjednica Koordinacije grado/načelnika otoka Krka, kojoj su prisustvovali i predstavnici Komorskog sustava, predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Emil Priskić, predsjednik Udruženja obrtnika otoka Krka Ivica Grdinić, Komorski tajnik Zora Pavelić i tajnik Udruženja obrtnika otoka Krka Ernest Bonifačić. Jedan je ovo od niza sastanaka koji se održavaju […]