Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Mislite da ste majstor svog zanata? Dokažite sebi i svijetu!

Majstorski ispit nije obavezan i možete obavljati svoj posao jednako dobro i bez njega. Ali želite li biti obrtnik koji pokazuje da ulaže u svoje znanje i propitkuje ga, dokazati kvalitetu svojih proizvoda i usluga, položite majstorski ispit koji je vrhunac obrazovanja za obrtnička zanimanja. Položen majstorski ispit jamstvo je da su ta teorijska znanja i praktične vještine zaista izvanredne te da će uslijed dobivenog pečata kvalitete postati još traženije na tržištu. Također, namijenjen je i onima koji žele pokrenuti vlastiti obrt ili možda uzeti učenika na praksu.

Polaganje majstorskog ispita i stjecanje majstorske diplome je:

  • potvrda vrhunskih znanja i vještina u svom obrtničkom zanimanju,
  • oznaka kvalitete da iza Vašeg proizvoda ili usluga stoji osoba koja je vrhunski stručnjak,
  • potvrda da možete otvoriti vlastiti vezani obrt ili uzeti učenika na naukovanje,
  • karta za ulazak u elitu hrvatskog obrtništva,
  • potvrda Vaše društvene odgovornosti i utjecaja u svojoj zajednici.

U proteklih pet godina 4.368 ljudi položilo je majstorski ispit i dobilo potvrdu garancije kvalitete za svoj rad. Među onima koji su stekli majstorsku diplomu najzastupljeniji su frizeri, elektroinstalateri, vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije. Na tržištu bilježimo najveći nedostatak upravo onih radnika koji su kvalificirani i osposobljeni za pojedine djelatnosti. „Majstori nikad nisu bili traženiji, plaćeniji i cjenjeniji, svakako je na njima obaveza i odgovornost da daju kvalitetan odgovor na takvu potražnju. Ohrabruje promjena trenda i porast interesa za strukovnim zanimanjima te i ovim putem pozivam mlade – odvažite se, uzmite svoj život u svoje vrijedne i spretne ruke, vaša vještina garantira vam kvalitetnu egzistenciju“, naglašava predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Da trebamo svakog od njih potvrđuju i podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji pokazuju da je među nezaposlenima značajno veći broj osoba s višim i visokim stupnjem akademskog obrazovanja u odnosu na osobe s najvišim stupnjem obrazovanja za obrtnička zanimanja, odnosno s položenim majstorskim ispitom.

*Izvor: Republika Hrvatska. Hrvatski zavod za zapošljavanje. Pristupljeno na dan 11. prosinca 2023.  Statistika

Želite li uistinu postati majstor svojeg zanimanja, provjerite uvjete za polaganje i javite nam se, a mi ćemo Vas informirati o načinu prijave i polaganju ispita.

U nastavku se nalazi kalendar majstorskih ispita Hrvatske obrtničke komore za 2024. godinu.

Povezane novosti

Ove godine Hrvatska dobila 414 novih majstora
U 2024. godini provedena su dva roka majstorskih ispita, na koja se ukupno prijavilo 557 kandidata i kandidatkinja u svim županijama koje su provodile ispite, od čega je uspješno položilo 414 kandidata i kandidatkinja. Najviše je položenih majstorskih ispita za zvanje elektroinstalater (71), zatim slijede frizeri (44), automehaničari (38) i kuhari (24). Ukupno od početka […]
HOK u Ministarstvu gospodarstva o unapređenju uvjeta rada za obrtnike
Predsjedništvo Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom održalo je radni sastanak s ministrom gospodarstva Antom Šušnjarom i suradnicima na temu mogućih unapređenja uvjeta rada za gotovo 119 tisuća hrvatskih obrtnika. Ministar Šušnjar je i ovom prilikom čestitao na nedavno održanoj svečanoj Akademiji povodom tridesete obljetnice rada HOK-a, na kojoj je i dodijelio […]