Održana konferencija za medije

U srijedu 23. rujna 2015. godine s početkom u 11,00 sati u maloj dvorani HGK-Županijske komore Rijeka, Rijeka, Bulevar oslobođenja 23. održana je konferencija za medije.

Na konferenciji je predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije gosp. DALIBOR KRATOHVIL predstavio neke od sadašnjih i budućih aktivnosti Obrtničke komore PGŽ, ocjenu ovogodišnje turističke sezone Ceha ugostitelja i druge aktualnosti.

Obrtnička komora Primorsko-goranske županije od 15. srpnja nalazi se u novim prostorijama, zgradi Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Rijeka. Preseljenje u novi prostor realizacija je dijela  sporazuma između HGK-Županijske komore Rijeka i Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, sklopljenog u svibnju ove godine, koji za cilj ima zajedničko korištenje resursa jedne i druge komore u svrhu što efikasnijeg pružanja usluga poduzetnicima i obrtnicima.

Obrtnička komora PGŽ u pregovorima je s brojnim dobavljačima proizvoda i usluga s područja Primorsko-goranske županije, s ciljem da se projekt „Zajednička nabava” pokrenut u Udruženju obrtnika Rijeka proširi i na svih 8.000 obrtnika koliko ih okuplja Obrtnička komora PGŽ. Naime od dobavljača se očekuje da za obrtnike članove Obrničke komore PGŽ osiguraju povoljnije uvjete nabave njihovih proizvoda i usluga, dok će Komora kroz svoje informativne kanale prema obrtnicima vršiti njihovu promidžbu.

Zbog stalnog smanjenja broja učenika koji se upisuju u obrtnička zanimanja Obrtnička komora PGŽ za početak slijedeće godine planira niz aktivnosti na promociji ovih zanimanja. Nakon  obilaska osnovnih škola i prezentacije ovih zanimanja učenicima 7. i 8. razreda i njihovim roditeljima, održala bi se jednodnevna završna manifestacija pod radnim nazivom „ Dan obrtništva i poduzetništva „ na Korzu u Rijeci.

U Obrtničkoj komori PGŽ za nekoliko dana počinju majstorski ispiti za natkonobare, kuhare, frizere i automehaničare, za koje se u ovom roku prijavilo 30 kandidata. Zanimljivost je da je među njima i 18 zaposlenika Nacionalnog parka Plitvička jezera, od kojih 15 polažu ispit za natkonobara a 3 za kuhara. Vodstvo ove ustanove je u želji za dodatnom edukacijom svojih ugostiteljskih kadrova procijenilo da je polaganje majstorskog ispita u organizaciji Obrtničke komore PGŽ najkvalitetniji način za to.

Ceh ugostitelja Obrničke komore Primorsko-goranske županije je ovogodišnju turističku sezonu ocijenio dobrom za one koji pružaju jednostavnije ugostiteljske usluge, dok se to ne može reći za restorane sa skupljom i kvalitetnijom ponudom.
Turista je bilo više ali sve je manje onih sa većom kupovnom moći. Jedan od velikih problema ugostitelja je i nelojalna konkurencija velikih trgovačkih lanaca koji u svojim objektima nude kuhanu hranu. Zahtjev je ugostitelja da im se ili zabrani tremička obrada hrane, izmjenom Zakona o trgovini, ili skrati radno vrijeme kako bi turisti barem večeru konzumirali u ugostiteljskim objektima.  Ceh je ukazao i na preveliki broj nadzora inspekcijskih službi u špici turističke sezone, što znatno ometa rad ugostitelja jer se nadzori najčešće obavljaju stalno kod istih ugostitelja. Nadalje ugostitelji traže da inspekcijski nadzori više imaju i edukativni dio nadzora, kako bi se potaknuo pravilan rad i u konačnici dobila kvalitetnija usluga, a ne da se prije svega primjenjuju represivne mjere. Na taj način se u javnosti stvara pogrešna slika da svi ugostitelji krše zakone, iako se u najvećem broju radi o manjim formalnim propustima.   

U želji da svojem članstvu i javnosti pruži što kvalitetnije informacije Obrtnička komora Primorsko-goranske županije potpuno je obnovila svoju web stranicu, koja je sada vizualno atraktivnija a tehnički potpuno suvremena.

Povezane novosti

26. Susret ribara HOK-a za mjesec dana u Šibeniku
Hrvatska obrtnička komora će za točno mjesec dana, u razdoblju od 26. do 28. listopada 2023., u šibenskom Solarisu okupiti hrvatske ribare, zakonodavce i predstavnike tijela nadležnih za sektor ribarstva u raspravama o aktualnostima u ovoj za Hrvatsku strateški važnoj grani. Riječ je o tradicionalnom okupljanju ribara i svih dionika u sektoru koje se održava […]
Konferencija o budućnosti kohezijske politike nakon 2027. godine
Danas, 12. rujna 2023. godine, u zagrebačkom hotelu International započela je dvodnevna Konferencija o budućnosti kohezijske politike nakon 2027. godine, kojoj prisustvuje i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije dr.sc. Emil Priskić. Konferencija u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a okuplja predstavnike tijela sustava za upravljanje i kontrolu fondova Kohezijske […]