Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Ove godine Hrvatska dobila 414 novih majstora

U 2024. godini provedena su dva roka majstorskih ispita, na koja se ukupno prijavilo 557 kandidata i kandidatkinja u svim županijama koje su provodile ispite, od čega je uspješno položilo 414 kandidata i kandidatkinja. Najviše je položenih majstorskih ispita za zvanje elektroinstalater (71), zatim slijede frizeri (44), automehaničari (38) i kuhari (24). Ukupno od početka provedbe majstorskih ispita do sada je najviše majstorskih ispita položeno u zvanjima frizer (6033), kuhar (2046) i automehaničar (1896).

„Majstorski ispiti predstavljaju vrhunac obrazovanja u obrtništvu kojim se potvrđuje kvaliteta u određenom obrtničkom zanimanju. Također, potvrda su i simbol društvenog angažmana obrtnica i obrtnika s obzirom da osobe s majstorskim ispitom mogu uzimati naučnike na naukovanje i time obrazovati mlade naraštaje koji će nastaviti rad u obrtničkim zanimanjima i tako osigurati svjetlu budućnost hrvatskog obrtništva te napredak našeg gospodarstva i društva. Bez obzira na pozitivne trendove rasta obrtništva i odabira obrtničkih zanimanja potražnja je još uvijek značajno veća od ponude – majstori već dugo nisu bili ovako traženi, cjenjeni i plaćeni. Zato pozivam mlade i one malo starije – odaberite obrtništvo i postanite majstor, udarite na svoj rad pečat kvalitete, kod vrijednih i vještih uspjeh neće izostati“naglašava predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.  

Majstorski ispiti imaju prepoznatljivost ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u Europi, mogu se polagati za zanimanja s liste vezanih obrta, a majstorskom ispitu mogu pristupiti:

  1. osobe koje nakon položenog naučničkog ispita imaju najmanje dvije godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit.
  2. osobe koje nakon završetka srednjeg strukovnog obrazovanja za stjecanje kvalifikacije koja nije kvalifikacija stečena strukovnim obrazovanjem za vezane obrte, programa gimnazije te srednjeg umjetničkog obrazovanja, ako na dan pristupanju ispitu imaju najmanje četiri godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit.
  3. osobe koje su stekle odgovarajuću srednju stručnu spremu do školske godine 1999./2000., ako na dan pristupanja ispitu imaju najmanje dvije godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit.

Ako udovoljavate uvjetima za polaganje majstorskog ispita i želite polagati ispit prijaviti se možete u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, a sve dodatne informacije možete saznati u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, na internetskim stranicama Hrvatske obrtničke komore ili izravno u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Povezane novosti

HOK u Ministarstvu gospodarstva o unapređenju uvjeta rada za obrtnike
Predsjedništvo Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom održalo je radni sastanak s ministrom gospodarstva Antom Šušnjarom i suradnicima na temu mogućih unapređenja uvjeta rada za gotovo 119 tisuća hrvatskih obrtnika. Ministar Šušnjar je i ovom prilikom čestitao na nedavno održanoj svečanoj Akademiji povodom tridesete obljetnice rada HOK-a, na kojoj je i dodijelio […]
Jačanje suradnje s Gradom Krkom
Jučer je u Krku odžan sastanak gradonačelnika Grada Krka, Darija Vasilića i predstavnika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, predsjednika Emila Priskića i komorske tajnice Zore Pavelić te predstavnika Udruženja obrtnika otoka Krka, predsjednika Ivice Grdinića i tajnika Udruženja Ernesta Bonifačića. Na sastanku je bilo riječi o nekima od najvažnijih izazova krčkih obrtnika, uključujući aktualnu problematiku Zračne […]