RADNI SASTANAK PREDSTAVNIKA OBRTNIČKE KOMORE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE I OBRTNIČKE KOMORE ISTARSKE ŽUPANIJE

U prostorijama Obrtničke komore Primorsko goranske županije u Rijeci održan je radni sastanak predstavnika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom,  i  Obrtničke komore Istarske županije, koje je predvodio predsjednik Mario Paliska.
Kako je struktura gospodarstva ovih dviju županija vrlo slična predstavnici Komora složili su se da je takva  i većina problema koji opterećuju poslovanje više od 15.000 obrtnika članova ovih Komora.

Pored zajedničkih problema svih obrtnika s područja ove dvije županije, nedostatak kvalitetne radne snage, fleksibilnije uređivanje rada radnika i radnog vremena, preveliki broj i neprimjenjivost raznih propisa koji dodatno opterećuju poslovanje obrtnika, problem nemogućnosti pravovremene naplate potraživanja, razgovaralo se i o specifičnim problemima pojedinih djelatnosti.
Tako su ugostitelji istaknuli i problem poslovanja trgovačkih lanaca koji prodaju gotova jela, prodaju rashlađenih pića u kioscima, nepriznavanje troškova reprezentacije u cijelosti i preraspodjele radnog vremena radnika u turističkoj sezoni.
Prijevoznici naglašavaju preniske cijene prijevoza koje vrlo često ne pokrivaju niti osnovne troškove poslovanja, nelegalnu konkurenciju tvrtke UBER u taxi prijevozu, odgovornost obrtnika za štetu koju napravi njihov vozač, restriktivno uvođenje propisa EU uz nepotrebno maksimalno opterećenje prijevoznika.

Predstavnici građevinara posebno su naglasili problem zabrane obavljanja građevinskih radova tijekom turističke sezone u priobalnim i otočnim gradovima i općinama,  gdje pojedina sredine zakonsko ovlaštenje koriste preširoko i van zakonskih okvira.  Ovakvo ograničavanje ustavom zajamčenog prava na rad i poduzetničke aktivnosti građevinarima ovih dviju županije ostavlja malo efektivnih radnih dana za održavanje rentabilnog poslovanja. Građevinari su predložili i da se propisima onemogući nabavka građevinskih materijala od strane građana preko određene količine ili da se uvede različita stopa PDV-a na kupovinu od strane građana u odnosu kada građevinski materijal kupuju obrtnici i trgovačka društva.
Zaključeno je da će se ove dvije Komore u usuglašenim aktivnostima angažirati na  rješavanju navedenih i drugih problema, kako na lokalnim razinama tako i na razini države, kako bi olakšali uvjete poslovanja svojih članova obrtnika.

Povezane novosti

Održan radni sastanak predsjednika Obrtničke komore PGŽ dr. sc. Emila Priskića i predstavnika obrtnika albanske nacionalne manjine
Danas, 17. ožujka 2023. godine, u prostorijama Zajednice Albanaca PGŽ održan je radni sastanak predsjednika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije dr. sc. Emila Priskića i predstavnika obrtnika albanske nacionalne manjine, na čelu s gosp. Ganijem Xharrahijem. Na sastanku je bilo riječi o potrebama i mogućnostima obrtnika, a posebice o definiranju i olakšanju ishođenja radne dozvole te […]
Hrvatska obrtnička komora pozdravlja nastavak mjera Vlade RH kojima se limitiraju cijene energenata
Hrvatska obrtnička komora izražava zadovoljstvo prezentiranim četvrtim paketom mjera Vlade Republike Hrvatske za zaštitu građana, ustanova i poduzeća od udara rastućih cijena energenata. „Izrazito smo zadovoljni nastavkom mjere koja limitira cijenu električne energije kojom se obrtnicima i poduzetnicima s potrošnjom do 250.000 kwh električna energija obračunava po jedinstvenoj tarifi od 0,062 eura/kWh. Po našim podacima […]
Održana 2. (proširena ) sjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika OK PGŽ
U utorak, 07. ožujka 2023. godine održana je 2. (proširena ) sjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore PGŽ, na kojoj su uz članove ceha, nazočili i koordinator ceha, gosp. Hrvoje Margan te gosti iz Zagreba: Franc Letica – predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, Ivan Tadić – tajnik Udruge ugostitelja Zagreb, Krešimir […]