Reagiranje predsjednika OK PGŽ dr. sc. Emila Priskića na rast cijena nakon uvođenja eura

U situaciji monetarne tranzicije kune u euro, obrtnici su se dobro pripremili i to slijedom koordiniranih aktivnosti državnih tijela te pravovremenih, detaljnih uputa Hrvatske obrtničke komore (s područnim komorama i udruženjima).

Vjerujem da je većina obrtnika i poduzetnika prilikom konverzije kune u euro postupila u skladu s odredbama Zakona o uvođenju eura, koja pravila su jasna i moraju se poštovati, te da nema neopravdanog zaokruživanja cijena već da je eventualno povećanje cijena opravdano stvarnim povećanjem ulaznih troškova obrtnika i poduzetnika. Samo uvođenje eura nije opravdani razlog za povećanje cijena proizvoda.

S druge strane, nesporno je da je tržište slobodno, a kupci pragmatični i osjetljivi te su upravo krajnji potrošači oni koji mogu odbiti proizvod ili uslugu onih koji postupaju protivno pozitivnim materijalnim propisima.

Najsloženije je razdoblje od prva dva tjedna dvojnog optjecaja tijekom kojeg svi zajedno moramo biti strpljivi te ukazati kako na dobru, tako i na lošu poslovnu praksu, ukoliko ista postoji.

Ako ima pojedinačnih iznimaka i neopravdanog zaokruživanja i povećanja cijena, vjerujemo da će se i to na odgovarajući način riješiti.

Sva pitanja oko uvođenja nove valute obrtnici mogu postaviti i na posebno otvorenu mail adresu euro@hok.hr te se obratiti udruženjima obrtnika, područnim obrtničkim komorama te Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Povezane novosti

Unatrag godinu dana 142 obrta više u sektoru ugostiteljstva i turizma
Radna snaga gorući problem domaćeg ugostiteljstva i turizma Temeljem podataka na zadnji dan u listopadu ove godine, u Hrvatskoj ima 142 obrta više u ugostiteljstvu i turizmu te 813 radnika više zaposlenih kod obrtnika u djelatnosti smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Najveći rast broja obrta u ovim sektorima ključnima za hrvatski turizam zabilježen je […]
Poziv na 1. Susret računovođa HOK-a – računovodstvena terapija
Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore organizira 1. Susret računovođa HOK-a – računovodstvena terapija koji će se održati 16. prosinca 2023. u hotelu Well, Terme Tuhelj. Termin održavanja: 16. prosinca 2023. Dolazak sudionika moguć je od 15. prosinca 2023. od 14:00 sati Smještaj je organiziran u hotelu Well, Terme Tuhelj 16. prosinca 2023. ( subota)  u prijepodnevnim […]
Održan sastanak s čelnicima Novog Vinodolskog i Vinodolske općine
Jučer je u Novom Vinodolskom održan sastanak gradonačelnika Novog Vinodolskog, Tomislava Cvitkovića, načelnika Vinodolske općine, Daniela Grbića i predstavnika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, predsjednika Emila Priskića, tajnice Zore Pavelić, predstavnika Udruženje obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, predsjednika Kristijana Košćića i tajnice Vedrane Tonković te predsjednika Udruženja obrtnika Novi Vinodolski, Siniše Tomića. Glavne teme sastanka […]