Reagiranje predsjednika OK PGŽ dr. sc. Emila Priskića na rast cijena nakon uvođenja eura

U situaciji monetarne tranzicije kune u euro, obrtnici su se dobro pripremili i to slijedom koordiniranih aktivnosti državnih tijela te pravovremenih, detaljnih uputa Hrvatske obrtničke komore (s područnim komorama i udruženjima).

Vjerujem da je većina obrtnika i poduzetnika prilikom konverzije kune u euro postupila u skladu s odredbama Zakona o uvođenju eura, koja pravila su jasna i moraju se poštovati, te da nema neopravdanog zaokruživanja cijena već da je eventualno povećanje cijena opravdano stvarnim povećanjem ulaznih troškova obrtnika i poduzetnika. Samo uvođenje eura nije opravdani razlog za povećanje cijena proizvoda.

S druge strane, nesporno je da je tržište slobodno, a kupci pragmatični i osjetljivi te su upravo krajnji potrošači oni koji mogu odbiti proizvod ili uslugu onih koji postupaju protivno pozitivnim materijalnim propisima.

Najsloženije je razdoblje od prva dva tjedna dvojnog optjecaja tijekom kojeg svi zajedno moramo biti strpljivi te ukazati kako na dobru, tako i na lošu poslovnu praksu, ukoliko ista postoji.

Ako ima pojedinačnih iznimaka i neopravdanog zaokruživanja i povećanja cijena, vjerujemo da će se i to na odgovarajući način riješiti.

Sva pitanja oko uvođenja nove valute obrtnici mogu postaviti i na posebno otvorenu mail adresu euro@hok.hr te se obratiti udruženjima obrtnika, područnim obrtničkim komorama te Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Povezane novosti

Održan sastanak s predstavnicima Agencije za zapošljavanje stranih radnika
Radi aktualne problematike nedostatka radne snage te izazova s kojim se susreću poslodavci prilikom zapošljavanja stranaca, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije dana 02. lipnja 2023.godine održala je sastanak sa tvrtkom SH INFLOW d.o.o., Opatija čija je djelatnost posredovanje pri zapošljavanju te profesionalno usmjeravanje. Tvrtka je to sa višegodišnjim iskustvom u posredovanju pri zapošljavanju te uspješno odgovara […]
Od travnja prošle godine 7.190 obrta više
U travnju ove godine u Republici Hrvatskoj registrirano je više od 105 tisuća obrta koji ukupno zapošljavaju više od 207 tisuća obrtnika i radnika. U odnosu na prošlu godinu, riječ je o povećanju od 7,3% ili 7.190 obrta više te 7,2% obrtnika više i 7.237 više ukupno zaposlenih obrtnika i radnika. Obrtništvo u Hrvatskoj često […]
<strong>Nova uprava Hrvatske obrtničke komore primljena u Banske dvore</strong>
Predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore dr.sc. Emil Priskić sudjelovao je prošlog petka na radnom sastanku, koji su u Banskim dvorima održali predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovićem sa suradnicima i ministrima Olegom Butkovićem, Davorom Filipovićem, Markom Primorcem i Šimom Erlićem i predstavnici Hrvatske obrtničke komore. Jedna od ključnih tema sastanka je […]