Reagiranje predsjednika OK PGŽ dr. sc. Emila Priskića na rast cijena nakon uvođenja eura

U situaciji monetarne tranzicije kune u euro, obrtnici su se dobro pripremili i to slijedom koordiniranih aktivnosti državnih tijela te pravovremenih, detaljnih uputa Hrvatske obrtničke komore (s područnim komorama i udruženjima).

Vjerujem da je većina obrtnika i poduzetnika prilikom konverzije kune u euro postupila u skladu s odredbama Zakona o uvođenju eura, koja pravila su jasna i moraju se poštovati, te da nema neopravdanog zaokruživanja cijena već da je eventualno povećanje cijena opravdano stvarnim povećanjem ulaznih troškova obrtnika i poduzetnika. Samo uvođenje eura nije opravdani razlog za povećanje cijena proizvoda.

S druge strane, nesporno je da je tržište slobodno, a kupci pragmatični i osjetljivi te su upravo krajnji potrošači oni koji mogu odbiti proizvod ili uslugu onih koji postupaju protivno pozitivnim materijalnim propisima.

Najsloženije je razdoblje od prva dva tjedna dvojnog optjecaja tijekom kojeg svi zajedno moramo biti strpljivi te ukazati kako na dobru, tako i na lošu poslovnu praksu, ukoliko ista postoji.

Ako ima pojedinačnih iznimaka i neopravdanog zaokruživanja i povećanja cijena, vjerujemo da će se i to na odgovarajući način riješiti.

Sva pitanja oko uvođenja nove valute obrtnici mogu postaviti i na posebno otvorenu mail adresu euro@hok.hr te se obratiti udruženjima obrtnika, područnim obrtničkim komorama te Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Povezane novosti

Hrvatska obrtnička komora član Odbora za praćenje Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027.
U srijedu, 25. siječnja u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održana je 1. konstituirajuća sjednica Odbora za praćenje Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. i Integriranog teritorijalnog programa 201.-2027. Hrvatsku obrtničku komoru, koja je član Odbora predstavljao je dr. sc. Emil Prikić potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije. Odbor […]
NOVO! Usluga pravnog savjetovanja u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije
Obrtnička komora Primorsko-goranske županije organizira uslugu pravnog savjetovanja s odvjetnikom za svoje članove – obrtnike. Ugovorena je mogućnost usmenog pravnog savjetovanja i to osobnim dolaskom u ured Komore, Vukovarska 21, Rijeka, svaki petak  u vremenu od 15:00 do 16:00 sati ili telefonom u navedenom terminu. Usluga pravnog savjetovanja počinje u petak 03. veljače 2023.godine. Potrebna […]
Dalibor Kratohvil novi je predsjednik Hrvatske obrtničke komore
Hrvatski obrtnici izabrali novo vodstvo Dalibor Kratohvil novi je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Hrvatske obrtničke komore (HOK) održane u utorak, većinom glasova, za novog je predsjednika ove najveće strukovne obrtničke organizacije izabran Dalibor Kratohvil. Tako će u idućem četverogodišnjem mandatu Hrvatska obrtnička komora imati novo vodstvo. Dalibor Kratohvil dosadašnji je potpredsjednik […]