Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Ugostitelji i turistički djelatnici uputili zahtjeve Vladi

35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika okupio više od 300 sudionika

Tradicionalno stručno događanje u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, okupio je u protekla dva dana u Tuhelju više od 300 ugostitelja i turističkih djelatnika, ali i niz stručnjaka i predstavnika tijela državne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave u raspravama o prilikama i prijetnjama te aktualnostima u ugostiteljstvu i turizmu. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović otvorio je Kongres, a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kao izaslanica predsjednika Vlade RH i pokrovitelj događanja dodijelila je zajedno s predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Kratohvilom i županom krapinsko-zagorskim Željkom Kolarom  nagrade 17 vrsnih ugostitelja iz svih hrvatskih županija za njihov doprinos razvoju struke i angažmanu u komorskom sustavu.

„Obrtništvo je zdravi dio hrvatskog gospodarstvo, koje je prilagodljivo, koje pokazuje trend rasta i ima perspektivu daljnjeg razvoja. Kao takvo važan je temelj gospodarskog razvoja Hrvatske, ne samo zato što zapošljava velik broj ljudi – njih 215 tisuća – nego i zato što omogućava normalno funkcioniranje društva. Hrvatska obrtnička komora jedna je od najvažnijih institucija u hrvatskom gospodarstvu, koja svojim proaktivnim pristupom i konstruktivnošću može biti primjer drugima kako funkcionirati i ostvarivati rezultate za svoje članove, državu i, najvažnije, za naše građane“, istaknuo je ministar Filipović prilikom otvorenja Kongresa i poručio da će obrtništvo nastaviti imati podršku Vlade i resornog ministarstva kao i do sada.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore zahvalio je Vladi i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na partnerstvu i razumijevanju i najavio nastavak rada na rješenjima koja imaju za cilj unapređenje hrvatskog ugostiteljstva, ali i obrtništva u cjelini: „Ovakav odaziv te prisutnost predstavnika Vlade, ali i velikog broja predstavnika državnih tijela važnih za rješavanje pitanja koja muče ugostitelje i turističkih djelatnika potvrda su onoga što nam je svima jasno – bez top ugostitelja i turističkih djelatnika nema Hrvatske kao top turističke destinacije. Danas smo razgovarali o aktualnim temama, ali je jednako važno da su upravo one teme dijaloga koje aktivno vidimo s nadležnim tijelima. Samo zajednički možemo unaprijediti ovu struku, a to mora biti i jest naš zajednički interes. Paketi mjera pomoći Vlade su uvelike olakšali nastavak poslovanja velikog dijela ugostitelja i mi se to ne libimo istaknuti u svakoj prilici. Također, nećemo se libiti biti uporni u iznošenju problema i prijedloga unapređenja. Problema ima i uvijek će ih biti, a naša dužnost i obaveza je zastupati ih u ime 111 tisuća obrtnika.“

Zahtjeve Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, koji se već tradicionalno formuliraju i upućuju povodom Kongresa, predstavio je predsjednik Ceha Franz Letica:

  1.   Tražimo izjednačavanje stope PDV-a u iznosu od 13% u cijelom sektoru i to za

djelatnosti koje su registrirane za ugostiteljstvo NKD 55. i 56., na način kako je bilo i prije.

  1.   U suradnji s Ministarstvom turizma i sporta potrebno je nastaviti provedbu

programa Konkurentnost turističkog gospodarstva u sklopu programa bespovratnih sredstava ”Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma” s naglaskom na male i mikro poduzetnike. Program je nužno prilagoditi na način da vrijedi za sve vrste i tipove ugostiteljskih objekata.

  1.   Zalažemo se da se kroz novi kvalifikacijski okvir nastavi raditi na izradi programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar, i sl. nova zanimanja) u skladu s novim tehnologijama i kompetencijama koje su potrebne za rad u realnom sektoru. Isto tako neophodno je propisati provođenje praktične nastave u odnosu na teorijsku u omjeru tjedan za tjedan. 
  1.   Radi ulaganja u radnu snagu u ugostiteljstvu, a time veće zaposlenosti i prihoda u državni i lokalni proračun kroz promjene odgovarajućih propisa, tražimo ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo. Isto tako tražimo da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu. 
  1.   Potrebno je nastaviti suradnju s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na prilagodbi radnog i poreznog zakonodavstva, kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima poslovanja (npr. rad vikendom, svadbe, karmine i sl.), po uzoru na rješenja iz drugih sektora.
  1.   Tražimo prilagođavanje i modernizaciju osnovnog i proširenog programa tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica te izmjenu važećeg Pravilnika, tako da se isti provodi na način da se imenuju odgovorne osobe unutar subjekta te obavezno educiraju svi zaposlenici od strane odgovorne osobe.

Na kraju, poznati chef Branko Ognjenović iznenadio je prisutne uzvanike i posjetitelje Kongresa te u suradnji s Aurelija tjesteninama u jednoj ravioli spojio autentične okuse Zagorja i pripremio izvrsne taćkrle, iz ljepših vremena bakine kuhinje.

Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, a pokrovitelji i partneri su Ministarstvo turizma i sporta RH, Krapinsko-zagorska županija, Hrvatska turistička zajednica, HDS ZAMP i Metro Hrvatska.

Povezane novosti

Hrvatska obrtnička komora organizira i sufinancira nastup svojih članova na 56. Međunarodnom obrtničkom i poduzetničkom sajmu u Celju 2024. godine
Hrvatska obrtnička komora organizirat će i sufinancirati s 50 % cijene standardno uređenog izložbenog prostora kolektivan nastup članova HOK-a na 56. Međunarodnom obrtničkom i poduzetničkom sajmu u Celju 2024., najvećem obrtničkom i poduzetničkom sajmu u Sloveniji i široj regiji, koji će se održati od 18. do 22. rujna 2024. godine na prostoru Celjskog sajma u gradu Celju. Međunarodni sajam u Celju […]
Aleksandar Volarić iz Malog Lošinja nagrađen Plaketom „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem
Jučer, 02. srpnja, u Zagrebu je 30. svečanom Akademijom obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore. Ovom prigodom, najzaslužnijim obrtnicama i obrtnicima dodijeljena su najviša priznanja Hrvatske obrtničke komore te su promovirane nove majstorice i majstori.  Na prijedlog Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, Plaketom „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem nagrađen je obrtnik iz Malog Lošinja Aleksandar Volarić. Aleksandar […]