Search
Close this search box.

UPOZORENJE OBRTNICIMA

Oprezno s poslovnim registrima i adresarima za objavu podataka

Nastavlja se praksa učestalog slanja poziva obrtnicima za upis podataka obrta u razne „registre“ no zapravo se radi o komercijalnim poslovnim adresarima.

Upis nije obvezan već se radi o slanju neobvezujućih ponuda.

Kao obrtnici nemate obvezu prihvata ponude niti pristati na objavu podataka u raznim „registrima“.

Prilikom osnivanja obrta isti se obvezno upisuje u službeni Obrtni registar Republike Hrvatske, različit od sve češćih komercijalnih adresara.

Obrtnici najčešće poštom zaprimaju ponude za upis uz priloženu uplatnicu za plaćanje cijene oglašavanja. Upozoravamo da ovjerom potpisom i pečatom obrta i uplatom traženog iznosa, dajete izjavu o prihvatu ponude i narudžbe za uvrštenje u adresar po ponuđenoj cijeni i uvjetima, a čime i Vaši podaci postaju javno dostupni i predmet daljnje moguće prodaje Vaših podataka.

Ukoliko niste sigurni da želite naručiti objavu Vaših podataka u ponuđenim adresarima uz plaćanje traženih iznosa, preporučamo da se podrobnije informirate te da ne potpisujete i ne šaljete dobiveni obrazac za uvrštenje u adresar.

Navedeno predstavlja agresivnu poslovnu praksu na što kontinuirano upozorava Hrvatska obrtnička komora.

Na raspolaganju smo našim članovima za dodatne informacije i savjetovanje, putem naših kontakata [email protected] ili 051/325-599, a možete se obratiti i Savjetodavnoj službi Hrvatske obrtničke komore.

Povezane novosti

Zračna luka Rijeka vratila prošlogodišnji Cjenik za visoko frekventne korisnike parkirališnog prostora
Zahvaljujući uspješnom prošlotjednom sastanku i konstruktivnim zaključcima domaćih i inozemnih turoperatora, turističkih agencija, prijevoznika i predstavnika UHPA-e, TZ Kvarnera i Obrtničke komore PGŽ, Zračna luka Rijeka vratila je prošlogodišnji Cjenik parkiranja za visokofrekventne korisnike. Ova odluka potvrđuje važnost dijaloga i suradnje između Obrtničke komore, drugih institucija i upravljačkih tijela. Zahvaljujemo svima koji su svojim angažmanom […]
ZL Rijeka novim cjenikom za 2024. ozbiljno ugrozila poslovanje turističkog sektora
Na inicijativu turističkih agencija i prijevoznika 3. svibnja 2024. u Rijeci održan je sastanak u vezi novog cjenika parkiranja za visoko frekventne korisnike parkirnog prostora na ZL Rijeka za 2024. Direktor Zračne luke Rijeka 3. travnja 2024. godine donio je novi cjenik parkiranja za visoko frekventne korisnike parkirnog prostora na ZL Rijeka za 2024. godinu, […]
Aktivirajte se u borbi protiv neregistriranog rada: Prijavite “rad na crno” i doprinesite pravednijem poslovnom okruženju!
Obrtničke komore Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije pokrenule su akciju protiv neregistriranog rada! Sa svrhom stvaranja pravednijeg i transparentnijeg poslovnog okruženja u Republici Hrvatskoj, pozivamo sve građane da se aktivno uključe i prijave slučajeve nezakonitog rada putem naše nove web platforme. Na temelju poznatih podataka, neregistrirani rad, poznat kao “rad na crno”, predstavlja ozbiljan izazov […]