UPOZORENJE OBRTNICIMA

Oprezno s poslovnim registrima i adresarima za objavu podataka

Nastavlja se praksa učestalog slanja poziva obrtnicima za upis podataka obrta u razne „registre“ no zapravo se radi o komercijalnim poslovnim adresarima.

Upis nije obvezan već se radi o slanju neobvezujućih ponuda.

Kao obrtnici nemate obvezu prihvata ponude niti pristati na objavu podataka u raznim „registrima“.

Prilikom osnivanja obrta isti se obvezno upisuje u službeni Obrtni registar Republike Hrvatske, različit od sve češćih komercijalnih adresara.

Obrtnici najčešće poštom zaprimaju ponude za upis uz priloženu uplatnicu za plaćanje cijene oglašavanja. Upozoravamo da ovjerom potpisom i pečatom obrta i uplatom traženog iznosa, dajete izjavu o prihvatu ponude i narudžbe za uvrštenje u adresar po ponuđenoj cijeni i uvjetima, a čime i Vaši podaci postaju javno dostupni i predmet daljnje moguće prodaje Vaših podataka.

Ukoliko niste sigurni da želite naručiti objavu Vaših podataka u ponuđenim adresarima uz plaćanje traženih iznosa, preporučamo da se podrobnije informirate te da ne potpisujete i ne šaljete dobiveni obrazac za uvrštenje u adresar.

Navedeno predstavlja agresivnu poslovnu praksu na što kontinuirano upozorava Hrvatska obrtnička komora.

Na raspolaganju smo našim članovima za dodatne informacije i savjetovanje, putem naših kontakata ok.rijeka@hok.hr ili 051/325-599, a možete se obratiti i Savjetodavnoj službi Hrvatske obrtničke komore.

Povezane novosti

Krajem pandemije covid-19 maksimalna prodaja s plovila vraćena na 398,17 eura (3000 kn) i 5 kilograma po fizičkoj osobi
Prenosimo obavijest Ministarstva poljoprivrede: Sukladno odluci Vlade RH o proglašenju prestanka epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 više nije moguća prodaja cjelokupnog ulova s ribarskih plovila te ukupna količina prodanih proizvoda ribarstva s ribarskog plovila može iznositi do najviše 5,00 kilograma po krajnjem potrošaču, a ukupno do najviše 398,17 eura (3.000,00 kuna) dnevno po povlastici.Molimo da se pridržavate navedenih odredbi.
Elektronička komunikacija obrtnika sa sudovima – obveza pristupa informacijskom sustavu e-Komunikacije
U svrhu informatizacije pravosudnog sustava, Ministarstvo pravosuđa razvilo je uslugu e-Komunikacija, koja omogućava elektroničku komunikaciju sa općinskim, trgovačkim i županijskim sudovima te Visokim trgovačkim sudom. Zakonom o parničnom postupku propisano je da se pismena dostavljaju fizičkim osobama koje obavljaju registriranu djelatnost (obrtnicima) u sporovima koji se tiču te djelatnosti u elektroničkom obliku putem informacijskog sustava […]