Novosti za vozače – mogućnosti nakon obavljenog prijevoza robe

Dopuna Upute za karantene za vozače teretnih vozila_MUPZbog mnogobrojnih upita o potrebi ili ne ostajanja vozača u karanteni dostavljamo Vam pojašnjenje Stožera civilne zaštite i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-e o mjerama koje se odnose na vozače teretnih vozila.

 

Nakon obavljenog prijevoza vozač teretnog vozila ima četiri mogućnosti:

 1. ostanak u kabini teretnog vozila do sljedeće potrebe istovara/utovara (nakon potrebnog odmora) na novoj lokaciji, ukoliko se radi o kraćem vremenskom razdoblju između tura. Zabranjen izlazak iz kabine!

 

 1. boravak u organiziranoj karanteni za vozače teretnih vozila

Za vrijeme boravka u karanteni za vozače teretnih vozila, vozač može biti pozvan i upućen na rad od strane svog poslodavca.

Ukoliko poslodavac nema potrebu vozača uputiti na rad (utovar ili istovar te prijevoz robe), taj isti vozač nakon zadnjeg obavljenog prijevoza mora ostati u karanteni najmanje 14 dana.

 

 1. boravak u karanteni za vozače teretnih vozila, organiziranoj unutar poslovnih prostora poslodavca sukladno mjerama zdravstvenog nadzora

U privitku objave se nalazi Postupnik temeljem kojeg se može formirati karantena, sukladno mjerama zdravstvenog nadzora, unutar poslovnih prostora poslodavca za svoje vozače, a vezano uz Uputu o postupanju i primjeni karantene za vozače teretnih vozila od 15. ožujka 2020.g., Članak 2, Stavak 3.

Kontakti osoba iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-e kojima se možete obratiti za daljnje postupanje (isključivo za formiranje karantene u poslovnom prostoru): Vedrana Jurčević Podobnik (vedrana.jurcevic-podobnik@zzjzpgz.hr) i Vesna Šušnić ddd@zzjzpgz.hr.

Za vrijeme boravka u karanteni za vozače teretnih vozila, vozač može biti pozvan i upućen na rad od strane svog poslodavca.

Ukoliko poslodavac nema potrebu vozača uputiti na rad (utovar ili istovar te prijevoz robe), taj isti vozač nakon zadnjeg obavljenog prijevoza mora ostati u karanteni najmanje 14 dana.

 

 

Nakon zadnjeg obavljenog prijevoza, u slučaju kada poslodavac više ne treba vozača, osim boravka u karanteni u trajanju od 14 dana, vozač ima i drugu mogućnost, a to je odlazak u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

 

 

 1. odlazak u samoizolaciju u trajanju od 14 dana

Ukoliko vozač teretnog vozila ode u samoizolaciju, mora se strogo pridržavati propisanih mjera i ne smije izlaziti iz samoizolacije, što znači da u navedenom periodu ne smije obavljati poslove prijevoza za svog poslodavca.

 

U privitku objave se nalaze i Dopune Upute za karantene za vozače teretnih vozila koje je izdalo MUP!

 

Što znači i kako provoditi samoizolaciju:

 1. Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće, osim u krajnjoj nuždi.

   

  2. Kada uđete u samoizolaciju, dužni ste se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine. Daljnja javljanja nisu potrebna, osim ako dobijete temperaturu.

  3. Mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer

  4. Obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje…)

  5. Redovito perite ruke sapunom ili koristite hidroalkoholnu otopinu

  6. Redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite

  7. Redovito provjetravajte prostoriju

  8. Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo

  9. Osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu

  10. U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu.

 

 

Napominjemo da više informacija o samoizolaciji možete pronaći na stranicama ravnateljstva civilne zaštite, na kojima se podaci uredno ažuriraju.

 

Postupci u karanteni za vozace teretnih vozila_NZZJZ

Povezane novosti

Obavijest Financijskog inspektorata Ministarstva financija RH o novom roku za popunjavanje Upitnika o usklađenosti sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma – računovodstvene profesije
Financijski inspektorat Republike Hrvatske, kao nadležno nadzorno tijelo sukladno odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (NN 108/2017, 39/2019, 151/2022), putem Upitnika o usklađenosti sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, prikuplja podatke o pojedinim sektorima obveznika.  Tijekom rujna i listopada 2023. godine provedeno je online popunjavanje upitnika za obveznike primjene Zakona o sprječavanju pranja […]
Ministarstvo turizma i sporta objavilo javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu u školskoj godini 2023./24. – „STIPENDIJE“
Ministarstvo turizma i sporta u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade u školskoj 2023./24. objavilo je javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu – „Stipendije“ u suradnji s poslodavcima. Osigurano je 497.700 €. Ministarstvo turizma i sporta s ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, a samim […]
AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI, u srijedu, 04. listopada 2023.
Pozivamo sve građane, a posebice naše obrtnice i obrtnike da se odazovu AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI, u srijedu, 04.10.2023. godine, od 09:00 do 12:00 sati, u prostorijama Obrtničke komore PGŽ, na adresi Vukovarska 21 u Rijeci. Akciju organizira Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka u suradnji s Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije. Darivanje krvi je čin koji […]