Novosti za vozače – mogućnosti nakon obavljenog prijevoza robe

Dopuna Upute za karantene za vozače teretnih vozila_MUPZbog mnogobrojnih upita o potrebi ili ne ostajanja vozača u karanteni dostavljamo Vam pojašnjenje Stožera civilne zaštite i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-e o mjerama koje se odnose na vozače teretnih vozila.

 

Nakon obavljenog prijevoza vozač teretnog vozila ima četiri mogućnosti:

 1. ostanak u kabini teretnog vozila do sljedeće potrebe istovara/utovara (nakon potrebnog odmora) na novoj lokaciji, ukoliko se radi o kraćem vremenskom razdoblju između tura. Zabranjen izlazak iz kabine!

 

 1. boravak u organiziranoj karanteni za vozače teretnih vozila

Za vrijeme boravka u karanteni za vozače teretnih vozila, vozač može biti pozvan i upućen na rad od strane svog poslodavca.

Ukoliko poslodavac nema potrebu vozača uputiti na rad (utovar ili istovar te prijevoz robe), taj isti vozač nakon zadnjeg obavljenog prijevoza mora ostati u karanteni najmanje 14 dana.

 

 1. boravak u karanteni za vozače teretnih vozila, organiziranoj unutar poslovnih prostora poslodavca sukladno mjerama zdravstvenog nadzora

U privitku objave se nalazi Postupnik temeljem kojeg se može formirati karantena, sukladno mjerama zdravstvenog nadzora, unutar poslovnih prostora poslodavca za svoje vozače, a vezano uz Uputu o postupanju i primjeni karantene za vozače teretnih vozila od 15. ožujka 2020.g., Članak 2, Stavak 3.

Kontakti osoba iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-e kojima se možete obratiti za daljnje postupanje (isključivo za formiranje karantene u poslovnom prostoru): Vedrana Jurčević Podobnik (vedrana.jurcevic-podobnik@zzjzpgz.hr) i Vesna Šušnić ddd@zzjzpgz.hr.

Za vrijeme boravka u karanteni za vozače teretnih vozila, vozač može biti pozvan i upućen na rad od strane svog poslodavca.

Ukoliko poslodavac nema potrebu vozača uputiti na rad (utovar ili istovar te prijevoz robe), taj isti vozač nakon zadnjeg obavljenog prijevoza mora ostati u karanteni najmanje 14 dana.

 

 

Nakon zadnjeg obavljenog prijevoza, u slučaju kada poslodavac više ne treba vozača, osim boravka u karanteni u trajanju od 14 dana, vozač ima i drugu mogućnost, a to je odlazak u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

 

 

 1. odlazak u samoizolaciju u trajanju od 14 dana

Ukoliko vozač teretnog vozila ode u samoizolaciju, mora se strogo pridržavati propisanih mjera i ne smije izlaziti iz samoizolacije, što znači da u navedenom periodu ne smije obavljati poslove prijevoza za svog poslodavca.

 

U privitku objave se nalaze i Dopune Upute za karantene za vozače teretnih vozila koje je izdalo MUP!

 

Što znači i kako provoditi samoizolaciju:

 1. Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće, osim u krajnjoj nuždi.

   

  2. Kada uđete u samoizolaciju, dužni ste se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine. Daljnja javljanja nisu potrebna, osim ako dobijete temperaturu.

  3. Mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer

  4. Obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje…)

  5. Redovito perite ruke sapunom ili koristite hidroalkoholnu otopinu

  6. Redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite

  7. Redovito provjetravajte prostoriju

  8. Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo

  9. Osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu

  10. U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu.

 

 

Napominjemo da više informacija o samoizolaciji možete pronaći na stranicama ravnateljstva civilne zaštite, na kojima se podaci uredno ažuriraju.

 

Postupci u karanteni za vozace teretnih vozila_NZZJZ

Povezane novosti

Javni poziv za upis pružatelja usluga u okviru Poziva “Vaučeri za digitalizaciju”
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poziva poduzetnike koji posjeduju odgovarajuća znanja, iskustvo i kapacitete na iskaz interesa za upis u Katalog pružatelja usluga. U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predviđena je objava Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Vaučeri za digitalizaciju“ kojim će se poticati ulaganja MSP-ova usmjerena na provedbu digitalizacije i digitalne transformacije poslovanja […]
Podsjetnik članovima na obveze iz Zakona o zaštiti potrošača
Kako bi obrtnici (trgovci) otkloniti eventualne neusklađenosti sa Zakonom o zaštiti potrošača (NN 19/2022 dalje: Zakon) podsjećamo na obveze koje proizlaze iz Zakona s posebnim naglaskom na pisanog prigovor potrošača. Prema Zakonu trgovac je dužan Trajni medij je svako sredstvo koje omogućava trgovcu da pohrani informacije koje su njemu namijenjene tako da budu dostupne za kasniju […]
NOVO! Usluga pravnog savjetovanja u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije
Obrtnička komora Primorsko-goranske županije organizira uslugu pravnog savjetovanja s odvjetnikom za svoje članove – obrtnike. Ugovorena je mogućnost usmenog pravnog savjetovanja i to osobnim dolaskom u ured Komore, Vukovarska 21, Rijeka, svaki petak  u vremenu od 15:00 do 16:00 sati ili telefonom u navedenom terminu. Usluga pravnog savjetovanja počinje u petak 03. veljače 2023.godine. Potrebna […]