Održan sastanak s predstavnicima Agencije za zapošljavanje stranih radnika

Radi aktualne problematike nedostatka radne snage te izazova s kojim se susreću poslodavci prilikom zapošljavanja stranaca, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije dana 02. lipnja 2023.godine održala je sastanak sa tvrtkom SH INFLOW d.o.o., Opatija čija je djelatnost posredovanje pri zapošljavanju te profesionalno usmjeravanje.

Tvrtka je to sa višegodišnjim iskustvom u posredovanju pri zapošljavanju te uspješno odgovara na potrebe tržišta rada, posredujući pri zapošljavanju između poslodavaca i stranih radnika, u vrijeme kada se radi o demografskom, tržišnom, obrazovnom i ekonomskom pitanju.

Zbog nedostatka domaće radne snage, poslodavci se u posljednjih nekoliko godina okreću drugim tržištima, a broj stranih radnika se iz godine u godinu povećava, kroz modalitete zapošljavanja predviđene Zakonom o radu i Zakonom o strancima kao izravno zapošljavanje kod poslodavca ili putem ugovora o ustupanju radnika krajnjem korisniku.

Ističe se da je proces pronalaska stranog radnika odgovarajuće struke i kvalifikacija te sam administrativni dio ishođenja potrebne dokumentacije te dozvole za rad dugotrajan, stoga se poslodavci trebaju pravovremeno pripremiti sukladno potrebama svoje djelatnosti.

Stoga će Obrtnička komora Primorsko-goranske županije organizirati na jesen seminar radi predstavljanja profesionalnih predstavnika Agencija za zapošljavanje i edukacije obrtnike koji planiraju zapošljavati strane radnike.

Povezane novosti

Novih 10.000 zaposlenih u obrtima u godinu dana
U odnosu na srpanj prošle godine, ukupno je više od 10.000 novih zaposlenih u obrtima, uključujući obrtnike i radnike, pa tako obrti u Hrvatskoj zapošljavaju ukupno gotovo 229.000 ljudi. U posljednjih godina dana Hrvatska bilježi i približno 8.200 obrta više ili rast od 8,1 posto, odnosno ukupno gotovo 109 tisuća obrta. Broj obrta u Hrvatskoj […]
U kojoj mjeri obrtnici koriste energetski učinkovite tehnologije u graditeljstvu?
Anketa koju je Hrvatska obrtnička komora provela među obrtnicima u svrhu izrade Analize trenutačnog stanja u građevinskom sektoru pokazala je kako čak 43% obrtnika ponekad koristi i ugrađuje takve sustave, a 30% to čini na zahtjev investitora. 21% ispitanika isključivo koriste energetski učinkovite sustave i tehnologije. Ta brojka raste iz godine u godinu, pokazuje istraživanje […]
HOK: Rasteretite obrtnike u e-Komunikaciji sa sudovima
Hrvatska obrtnička komora ustraje u traženju jednostavnijeg pristupa sustavu e-Komunikacije obrtnika sa sudovima na način da se sustav izmijeni odnosno nadogradi kako bi tehnički i financijski bio prihvatljiv obrtnicima. Naime, propisivanjem obveze korištenja sustava isključivo kroz vjerodajnice visoke razine sigurnosti dodatno se financijski i administrativno opterećuju obrtnici. To znači da bi svaki obrtnik, ako želi […]