U kojoj mjeri obrtnici koriste energetski učinkovite tehnologije u graditeljstvu?

Anketa koju je Hrvatska obrtnička komora provela među obrtnicima u svrhu izrade Analize trenutačnog stanja u građevinskom sektoru pokazala je kako čak 43% obrtnika ponekad koristi i ugrađuje takve sustave, a 30% to čini na zahtjev investitora.

21% ispitanika isključivo koriste energetski učinkovite sustave i tehnologije. Ta brojka raste iz godine u godinu, pokazuje istraživanje provedeno u sklopu projekta CROSKILLS.

Za postizanje ciljeva energetske učinkovitosti do 2030. godine važan je svaki pojedinac na gradilištu i sve karike u sustavu.

Ulaganjem u strukovno obrazovanje i poticanjem mladih da za buduće zanimanje izabiru strukovna zanimanja možemo očekivati i daljnji porast pozitivnih trendova.

U 2022./2023. godini bilježimo porast upisa u zanimanja zidar i fasader, uz kontinuirano visok interes za instalatera grijanja i klimatizacije te kućnih instalacija, vodoinstalatera i elektroinstalatera – zanimanja koja su od ključne važnosti za podizanje energetske učinkovitosti zgrada.

Izvor: HOK

Povezane novosti

Nastavak mjera ključan za očuvanje i razvoj obrtništva
Hrvatska obrtnička komora je uputila Vladi Republike Hrvatske zahtjev za nastavkom mjera pomoći vezanih uz ograničavanje cijena struje i plina za malo gospodarstvo. Istaknuto je kako nastavak pozitivnog trenda u hrvatskom obrtništvu neće biti moguć bez nastavka spomenutih mjera pomoći. Dapače, ukidanje spomenutih mjera pomoći bi za veliki broj obrta značio njihov kraj i nemogućnost […]
Novih 10.000 zaposlenih u obrtima u godinu dana
U odnosu na srpanj prošle godine, ukupno je više od 10.000 novih zaposlenih u obrtima, uključujući obrtnike i radnike, pa tako obrti u Hrvatskoj zapošljavaju ukupno gotovo 229.000 ljudi. U posljednjih godina dana Hrvatska bilježi i približno 8.200 obrta više ili rast od 8,1 posto, odnosno ukupno gotovo 109 tisuća obrta. Broj obrta u Hrvatskoj […]
HOK: Rasteretite obrtnike u e-Komunikaciji sa sudovima
Hrvatska obrtnička komora ustraje u traženju jednostavnijeg pristupa sustavu e-Komunikacije obrtnika sa sudovima na način da se sustav izmijeni odnosno nadogradi kako bi tehnički i financijski bio prihvatljiv obrtnicima. Naime, propisivanjem obveze korištenja sustava isključivo kroz vjerodajnice visoke razine sigurnosti dodatno se financijski i administrativno opterećuju obrtnici. To znači da bi svaki obrtnik, ako želi […]