Search
Close this search box.

Konferencijom Obrtničke komore Primorsko-goranske županije otvorena vrata boljoj suradnji dionika strukovnog obrazovanja

Bez suradnje nije moguće kvalitetno strukovno obrazovanje, jedan je od najbitnijih zaključaka konferencije pod nazivom “Suradnjom do kvalitetnijeg obrazovanja” koja je u organizaciji Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, održana 2. listopada 2023. u Centru Gervais u Opatiji.

Strukovno obrazovanje jedan je od ključnih preduvjeta za razvoj uspješnog i konkurentnog gospodarstva države. Zbog svoje specifičnosti, brzih promjena na tržištu rada i potrebama za novim znanjima i vještinama u skladu s novim tehnologijama, strukovno obrazovanje zahtjeva kombinaciju financijskih i nefinancijskih mjera na svim razinama, od nacionalne do lokalne, a u središtu treba biti suradnja svih dionika: i iz obrazovnog sustava i iz gospodarstva.

Konferencija „Suradnjom do kvalitetnijeg obrazovanja“ organizirana je upravo s tim ciljem, kako bi predložila poboljšanja postojeće suradnje dionika u strukovnom obrazovanju, prije svega gospodarstvenika, mentora iz gospodarstva, nastavnika strukovnih škola, komorskog sustava, koji aktivno sudjeluju u provedbi strukovnog obrazovanja za vezane obrte te definirala moguće nove modele suradnje.

Tijekom konferencije predstavljeni su modeli strukovnog obrazovanja, posebno naukovanja u okviru kojeg aktivnu ulogu imaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatska obrtnička komora, novi digitalni alati u području strukovnog obrazovanja za vezane obrte kao i perspektiva suradnje visokog obrazovanja i gospodarstva.

Osim toga, u sklopu konferencije organizirana je panel raspravaOsnaživanje partnerstva i suradnje u strukovnom obrazovanju“ u kojoj su sudjelovale predstavnice dionika strukovnog obrazovanja: Vesna Anđelić, pomoćnica ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Loredana Grdinić, ravnateljica Obrtničke škole Opatija, Ivona Obrić, predsjednica Ceha frizera, kozmetičara i pedikera Udruženja obrtnika Rijeka, Antonija Tretinjak, predsjednica Odbora za strukovnu izobrazbu HOK-a, Andreja Uroić Landekić, voditeljica Odjela za promociju strukovnog obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Danijela Žagar, načelnica Sektora u Upravi za industriju, poduzetništvo i obrt u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

U zaključcima konferencije istaknuto je kako je kurikulume nužno usklađivati s potrebama gospodarstva na način da se prije svega osigura dovoljan broj sati praktične nastave u gospodarstvu. Osim toga, potrebno je osigurati vertikalnu prohodnost osobama sa završenim trogodišnjim obrazovanjem na način da se osmisle djelomične kvalifikacije putem kojih bi onima koji to žele bilo omogućeno polaganje državne mature. Nužno je poticati stručno usavršavanje nastavnika iz škola u gospodarstvu u svrhu upoznavanja s novim tehnologijama, kao i pedagoško usavršavanje mentora iz gospodarstva kako bi im se olakšao rad s učenicima. Potrebno je jačati suradnju na svim razinama, uključujući i provedbu naukovanja odnosno učenja temeljenog na radu, kao i promociju upisa u obrtnička zanimanja kao prvog izbora učenika prilikom upisa srednje škole.

Povezane novosti

2. STRUKON – Strukovna konferencija ”Pamet u glavu”
U petak, 24. svibnja 2024. godine, s početkom u 08:30 sati, u Centru Gervais u Opatiji održava se 2. STRUKON – Strukovna konferencija ”Pamet u glavu” na inicijativu Ceha obrta za intelektualne usluge gospodarskog karaktera Obrtničke komore Primorsko-goranske županije. Cilj ovog događanja je okupiti sadašnje i buduće obrtnike organiziranjem mjesta za razmjenu znanja i iskustava. […]
Uskoro započinje Kvarner EXPO 2024
Kvarner EXPO, specijalizirani sajam posvećen promicanju bogate kulturne baštine i tradicije te umijeća hrvatskih kreativaca održat će se u Centru Gervais u Opatiji, od 17. do 19. svibnja 2024. godine. Ovogodišnji Sajam dovodi mnoštvo izlagača i donosi bogati program, koji će zasigurno razveseliti sve ljubitelje hrvatskog dizajna i kvalitetne ručne izrade. Na ovogodišnjem sajmu svoje […]
Radionica u Salonu Chic: Nova Znanja i Vještine za Buduće Frizere
Dana 16.04.2024., u Salonu Chic u Rijeci, održana je inspirativna radionica za učenike 3f1 razreda Obrtničke škole Opatija, smjer frizer. Zahvaljujući mentorici i iskusnoj obrtnici Milki Dudić, učenici su imali priliku upoznati se s najnovijim tehnikama izrade pramenova te njegom kose nakon kemijskih tretmana. Suradnja između obrtnika, stručnih nastavnika i škola pokazala se iznimno važnom […]