Konferencijom Obrtničke komore Primorsko-goranske županije otvorena vrata boljoj suradnji dionika strukovnog obrazovanja

Bez suradnje nije moguće kvalitetno strukovno obrazovanje, jedan je od najbitnijih zaključaka konferencije pod nazivom “Suradnjom do kvalitetnijeg obrazovanja” koja je u organizaciji Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, održana 2. listopada 2023. u Centru Gervais u Opatiji.

Strukovno obrazovanje jedan je od ključnih preduvjeta za razvoj uspješnog i konkurentnog gospodarstva države. Zbog svoje specifičnosti, brzih promjena na tržištu rada i potrebama za novim znanjima i vještinama u skladu s novim tehnologijama, strukovno obrazovanje zahtjeva kombinaciju financijskih i nefinancijskih mjera na svim razinama, od nacionalne do lokalne, a u središtu treba biti suradnja svih dionika: i iz obrazovnog sustava i iz gospodarstva.

Konferencija „Suradnjom do kvalitetnijeg obrazovanja“ organizirana je upravo s tim ciljem, kako bi predložila poboljšanja postojeće suradnje dionika u strukovnom obrazovanju, prije svega gospodarstvenika, mentora iz gospodarstva, nastavnika strukovnih škola, komorskog sustava, koji aktivno sudjeluju u provedbi strukovnog obrazovanja za vezane obrte te definirala moguće nove modele suradnje.

Tijekom konferencije predstavljeni su modeli strukovnog obrazovanja, posebno naukovanja u okviru kojeg aktivnu ulogu imaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatska obrtnička komora, novi digitalni alati u području strukovnog obrazovanja za vezane obrte kao i perspektiva suradnje visokog obrazovanja i gospodarstva.

Osim toga, u sklopu konferencije organizirana je panel raspravaOsnaživanje partnerstva i suradnje u strukovnom obrazovanju“ u kojoj su sudjelovale predstavnice dionika strukovnog obrazovanja: Vesna Anđelić, pomoćnica ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Loredana Grdinić, ravnateljica Obrtničke škole Opatija, Ivona Obrić, predsjednica Ceha frizera, kozmetičara i pedikera Udruženja obrtnika Rijeka, Antonija Tretinjak, predsjednica Odbora za strukovnu izobrazbu HOK-a, Andreja Uroić Landekić, voditeljica Odjela za promociju strukovnog obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Danijela Žagar, načelnica Sektora u Upravi za industriju, poduzetništvo i obrt u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

U zaključcima konferencije istaknuto je kako je kurikulume nužno usklađivati s potrebama gospodarstva na način da se prije svega osigura dovoljan broj sati praktične nastave u gospodarstvu. Osim toga, potrebno je osigurati vertikalnu prohodnost osobama sa završenim trogodišnjim obrazovanjem na način da se osmisle djelomične kvalifikacije putem kojih bi onima koji to žele bilo omogućeno polaganje državne mature. Nužno je poticati stručno usavršavanje nastavnika iz škola u gospodarstvu u svrhu upoznavanja s novim tehnologijama, kao i pedagoško usavršavanje mentora iz gospodarstva kako bi im se olakšao rad s učenicima. Potrebno je jačati suradnju na svim razinama, uključujući i provedbu naukovanja odnosno učenja temeljenog na radu, kao i promociju upisa u obrtnička zanimanja kao prvog izbora učenika prilikom upisa srednje škole.

Povezane novosti

15. CROFISH – najveći međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi
15. međunarodni sajam ribarstva „CROFISH“ održat će se od 24. do 26. 11. 2023. godine u Poreču, u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije koja sajam organizira koristeći sredstva Operativnog programa za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, mjere IV.3 „Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture“. Cjelokupna manifestacija više je od samog sajma – u dvorani će više od 80 […]
Majstori ljepote: U ožujku 2024. TOP događanje koje će okupiti nekoliko stotina hrvatskih frizera i kozmetičara
Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore (HOK), u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom, će sljedeće godine na jednom mjestu okupiti vodeće hrvatske frizere i kozmetičara pod kapom višednevnog stručnog događanja pod nazivom “Majstori ljepote – Dani frizera i kozmetičara HOK-a”. Ova beauty manifestacija će se održati od 8. do 10. ožujka 2024. godine, kao sastavni […]
Poziv na 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore
Datum događanja: 26.11.2023. – 28.11.2023. Lokacija: Terme Tuhelj, Hotel Well Pozivamo vas na najbrojniji stručni skup ugostitelja i turističkih djelatnika u organizaciji Hrvatske obrtničke komore koji se ove godine održava u Tuheljskim Toplicama (Terme Tuhelj, Hotel Well) od 26. do 28. studenoga 2023. godine. Cilj godišnjeg okupljanja jest iznošenje aktualne problematike u sektoru, razmjena mišljenja […]