Search
Close this search box.

U 2024. novi tretman napojnice – kartično i neoporezivo do određenog iznosa

Od 1. siječnja 2024. primjenjuje se novi model fiskalizacije napojnica kao mogućnost za sve one koji u okviru svojih djelatnosti primaju napojnice (npr. ugostitelji, frizeri, kozmetičari, taksisti itd.). Uvođenje mogućnosti naplate napojnica kartičnim putem ovisi o odluci svakog obrtnika i nije obavezno.

Iznos napojnice neće biti iskazan na računu, već će obveznik fiskalizacije imati obvezu uz fiskalizirani račun odmah prijaviti i ostvarenu napojnicu putem električnog naplatnog uređaja, tj. iznos napojnice i način njezina davanja (gotovina ili kartica). 

Neoporezivo je moguće isplatiti napojnicu do iznosa od 3.360,00 eura po osobi na godišnjoj razini, a prilikom isplate zaposleniku potrebno je podnijeti i JOPPD obrazac. Napojnica iznad zadanog iznosa oporezuje se po stopi od 20% bez plaćanja doprinosa.

Poslodavac internim aktom definira način podjele napojnica između zaposlenika.

Napominjemo da se svota primljene nagrade za dobro obavljenu uslugu (napojnica) ne uključuje u svotu blagajničkog maksimuma.

Sve što trebate znati o novom modelu fiskalizacije te odgovore na najčešća pitanja možete pronaći u dokumentu ispod teksta.

Povezane novosti

Župan Zlatko Komadina pozdravio projekte Obrtničke komore Primorsko-goranske županije
Danas je u sjedištu Primorsko-goranske županije u Rijeci održan sastanak na kojem su nazočili župan Zlatko Komadina, pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine PGŽ Ermina Duraj, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban, savjetnica za poduzetništvo i obrt Anita Beletić predsjednik Obrtničke Primorsko-goranske županije Emil Priskić i tajnica […]
Novi broj lista „Poduzetnički eho” Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje
Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje od svog osnivanja jednom godišnje izdaje list „Poduzetnički eho”. U nastavku donosimo najnoviji, 25. broj lista, koji obrađuje teme od interesa za obrt i obrtništvo, izmjene zakona i propisa, aktualnosti vezane za poduzetništvo, kao i aktivnosti Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje tijekom godine.
Seminar ”Porezne aktualnosti i priprema za završni obračun” okupio veliki broj zainteresiranih obrtnika
Seminar ”Porezne aktualnosti i priprema za završni obračun” pod vodstvom Đurđice Mostarčić održan je danas u Opatiji u organizaciji Obrtničke komore Primorsko-goranske županije. Kao i uvijek do sada, seminar ”Šaptačice poduzetnicima”, gđe. Mostarčić okupio je veliki broj obrtnika, koji su imali priliku čuti razne informacije i dobiti odgovore na svoja pitanja o aktualnim računovodstvenim temama.