Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

FOND OBRTNIČKE POMOĆI

O INICIJATIVI

Odlukom Upravnog odbora Obrtničke komore Primorsko-goranske županije osnovan je Fond obrtničke pomoći obrtnicima – članovima Obrtničke komore Primorsko-goranske županije.

Fondu su pored Komore pristupila sva pripadajuća udruženja obrtnika Obrtničke komore PGŽ i to Udruženje obrtnika Rijeka, Udruženje obrtnika Opatija-Matulji-Lovran-Mošćenička Draga,  Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje, Udruženje obrtnika Crikvenica, Udruženje obrtnika Novi Vinodolski, Udruženje obrtnika Delnice, Udruženje obrtnika Vrbovsko, Udruženje obrtnika Čabar, Udruženje obrtnika Cres-Lošinj, Udruženje obrtnika otoka Krka i Udruženje obrtnika Rab.

Komora i udruženja obrtnika time pokazuju zajedništvo i zajednički cilj – zalaganje u interesu i za prava obrtnika.

Radi se o “pilot” projektu Komore i pripadajućih udruženja obrtnika za pomoć članovima – obrtnicima, za vrijeme od 1. do 42. dana privremene nesposobnosti za rad (bolovanje), refundiranjem dijela troškova za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a to budući obrtnici do 42.  privremene nesposobnosti za rad nemaju pravo na naknadu plaće, a istovremeno su obveznici plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje (izuzev u slučajevima propisanim zakonom, kada se naknada plaće isplaćuje od prvog dana privremene nesposobnosti na teret sredstava HZZO-a, jer tada pripada obrtniku od prvog dana privremene nesposobnosti).

Svi uvjeti i kriteriji za osnivanje Fonda obrtničke pomoći, za upravljanje istim kao i kriteriji za sufinanciranje i isplatu novčane pomoći obrtnicima propisani su Pravilnikom Obrtničke komore Primorsko-goranske županije o Fondu solidarnog bolovanja“.

Fond obrtničke pomoći kao “pilot” projekt počinje sa djelovanjem dana 01. lipnja 2024.godine i osniva se za 2024.godinu. Produljenje je moguće, uz prethodne suglasnosti udruženja obrtnika i Komore o daljnjem sudjelovanju u Fondu.

Fondom obrtničke pomoći upravlja Komora, sredstva fonda koriste svi obrtnici, članovi Komore i svih Udruženja obrtnika Komore i to do iskorištenja sredstava, neovisno o visini financijskog udjela pojedinog udruženja u Fondu.

Pilot projekt predstavlja nastojanje Komore i udruženja obrtnika da pomognu barem djelomično svojim članovima u situaciji kada im je najteže, kada zbog privremene nesposobnosti za rad nisu u mogućnosti obavljati svoj posao koji im predstavlja izvor egzistencije.

Ovisno o rezultatima koje „pilot“ projekt Fond obrtničke pomoći pokaže, predviđa se osnivanje Fonda i na razini Hrvatske obrtničke komore.

PRIHVATLJIVI KORISNICI

VISINA IZNOSA SUFINANCIRANJA DOPRINOSA ZA OBVEZNA OSIGURANJA OBRTNIKA ZA VRIJEME OD 1. DO 42. DANA BOLOVANJA 

PODNOŠENJE ZAHTJEVA

PRAVILNIK OBRTNIČKE KOMORE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE O FONDU SOLIDARNOG BOLOVANJA 

Brza navigacija